Olcsóbb disznóságok

  • január 12, 2018
  • Gazdaság
  • Olcsóbb disznóságok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Januártól 27%-ról 5%-ra mérsékelték a házi sertés vágási melléktermékek és a belsőségek áfakulcsát. Utánajártunk, hogy Baján észrevehető-e ez a termékek fogyasztói árán is. A boltokban kígyózó sorok igazolják, nagy a kereslet a sertéshúsok iránt.

Hazánkban jelenleg 23-25 kilogramm az éves sertéshús fogyasztás, melyből körülbelül 3 kilogrammot tesznek ki a belsőségek. Ha ezen a területen is beválik a csökkentés, mint az előző években a sertés tőkehús és a baromfihús áfájának mérséklése esetében is, akkor forgalomnövekedésre lehet számítani az idén. Az áfa csökkentés eredményeként a sertésmáj, a szív és a vese ára is kevesebb lett-mondta a tulajdonos, Koch Antal.

Koch Antal, tulajdonos, Konti Hús Kft.

„Igazából a sertés-belsőségeket érinti, és úgy vesszük észre, hogy nagyobb a kereslet, jobban viszik, jobban fogy. Főleg a sertésmáj és ilyenkor szezonálisan a sertésnyelv, ami jobban keresett termék.”

A sertésmáj kilója például 480-ról 420 forintra csökkent és a tüdő árából is levonták a 22 százalékot, így 350 forintért juthatunk hozzá. De a többi érintett termék is olcsóbb lett-tette hozzá a tulajdonos. S bár a vágási melléktermékek és a belsőségek nem tartoznak a legdiétásabb fogások közé, mégis nagyon népszerűek a magyar emberek körében. A vásárlók pedig örülnek, hogy kevesebbet fizetnek.

Gombkötő István

„Természetesen, hát buta ember az aki a jónak nem örül.-Mennyi húst fogyaszt? Mennyi sertéshúst fogyaszt?-Én általában a szomszédnak is viszek, úgyhogy olyan 4-5 ezer forintot itt hagyok hetente, mivel elég nagy család van a szomszédunkban.”

Tinusz Panni

„Én nagyon gyakran vásárolok, mondhatnám, hogy heti szinten, és nagyon-nagyon régóta, száz éve talán.-Mit szól az áfa-csökkentéshez? Érezhető?-Persze, természetesen, mindenképpen, úgyhogy ennek nagyon örülünk. Főleg így mint nyugdíjasok.”

A sertésből készült termékek áfája mellett a hal áfakulcsát is érinti a csökkentés, ezt szintén 5 százalékos lett az eddigi 27 százalék helyett. A számítások szerint fél kilóval nőhet az éves halfogyasztás ennek eredményeként.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: