Hova tovább? « Bajai TV

Hova tovább?

  • február 6, 2018
  • Oktatás
  • Hova tovább? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Közeledik a határidő. A középiskolás diákoknak február 15-ig kell dönteniük arról, melyik felsőoktatási intézményben folytatják tanulmányaikat szeptembertől. A pedagógiai képzések minden évben népszerűek a fiatalok körében, azonban egyre többen döntenek valamilyen gazdasági, vagy mérnöki szak mellett.

Matematika órán ülnek a végzős diákok ebben a bajai középiskolában. A tanulóknak ebben az időszakban nemcsak a dolgozatokra kell készülniük, azt is alaposan át kell gondolniuk, milyen irányban folytassák tovább tanulmányaikat. Erre pedig már csak néhány napjuk van, hiszen gyorsan közeledik a jelentkezési határidő. Az egyik 12. osztályos tanuló azt mondja számára nem volt nehéz eldönteni, hol tanuljon tovább.

Nincsevics Ninett, 12. osztályos tanuló, Szent László ÁMK

„Megnéztem, hogy miből vagyok jó, ez a matek és a töri. Anyukám is könyvelőként dolgozik, nekem pedig nagyon megtetszett ez a szakirány úgyhogy ezért.”

A legtöbb diák az általa kedvelt tantárgyak alapján dönt a jövőjéről. Így volt ezzel Zsuffa Ádám is, aki a reál tárgyak iránt érdeklődik leginkább.

Zsuffa Ádám, 12. osztályos tanuló, Szent László ÁMK

„Én a vegyészmérnöki szakot néztem ki magamnak, ez ideális, mert a kémiát is szeretem és a matematikát is, úgyhogy ez megfelelő. – Végül hova adtad be a jelentkezésedet? – Veszprémbe, a Pannon Egyetemre, második helyen még nem jelöltem meg semmit, de hát még van időm.”

A diákok közül sokan egy a családból már jól ismert szakirányt választottak.

Juhász Péter, 12. osztályos tanuló, Szent László ÁMK

„A közigazgatás érdekel és édesapám is ezen a területen dolgozik, ezért az évek alatt megkedveltem. A pedagógia pedig azért érdekel, mert a családnak több tagja is ezen a szakon dolgozott, például nagyapám és a nagybátyám is, és ezért ez is közel áll hozzám.”

Nagyon széles a diákok érdeklődési köre, egyaránt népszerűek a pedagógiai és a gazdaságtudományi szakok az idei végzős évfolyamban- mondja Hollósi Hella, a Szent László ÁMK  végzős osztályfőnöke. A pedagógus elárulta, a tanév első felében gyakori beszédtéma volt a továbbtanulás.

Hollósi Hella, pedagógus, Szent László ÁMK

„Osztályfőnökként nagyon sokat beszélgetek a gyerekekkel arról, hogy milyen irányban tanuljanak tovább. Ha valaki bizonytalan, igyekszem tanáccsal ellátni, megkérdezem mi a kedvenc tantárgya, milyen beállítottságú, ezáltal igyekszem nekik segíteni és bátorítani őket.”

A tanulóknak nem egészen két hét áll rendelkezésükre, hogy megjelöljék a kívánt képzéseket a kiválasztott felsőoktatási intézményeken belül. A diákok legfeljebb hat helyre adhatják be jelentkezésüket ügyfélkapun keresztül, vagy posta úton február 15-ig.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: