Aranyérmes körte « Bajai TV

Aranyérmes körte

  • február 12, 2018
  • Gasztronómia
  • Aranyérmes körte bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy vajdasági főző vihette haza a legjobb pálinkának járó aranyérmet a XI. Bácskai Hurka és Kolbászfesztivál versenyén. Az idei kiírásra összesen 27 főző 103 párlatot nevezett be, olyan szokatlan ízekkel, mint az uborka vagy a banán. A pálinkák színvonalát jól mutatja, hogy 83 párlat kapott bronz, ezüst vagy arany minősítést.
A főzők közül többen próbálkoztak olyan párlattal, amely nem gyümölcsből készült, így nem nevezhető pálinkának, de a különleges és jó minőségű italokat a zsűri elismerően értékelte. Uborka, sárgarépa, sonkatök, sőt kávé ízű párlatot is neveztek a versenyzők.

Gaál László
„Kávéból pálinkát nem lehet készíteni, hanem kávéval kell ízesíteni egy alap pálinkát. Ez lehet szőlőből, almából készíteni és abban kell megérlelni és utána kell az egészet lepárolni. Ezt Balatonon egy pálinkamestertől lestem el a tudományt, hogy mit kell csinálni”

A versenyen a zentai Szent Miklós Pálinkalovagrend is képviselte magát, ők a minőségi pálinkakészítést szeretnék népszerűsíteni.

Biliczki István, Szent Miklós Pálinka Lovagrend
„A jó pálinkának a titka először is a jó gyümölcs, tiszta, megmosott, nem rohadt, tehát háromféle alapanyagot ismerek, ami gyümölcsből szépen szedett gyümölcsből, gereblyével szeretett gyümölcsöt, amibe minden gaz benne van abból nem lehet jó pálinka és amit mucskáznak alkoholokból meg a többi.”

A versenyre összesen 103 párlat érkezett, ezek közül mindössze 20 nem érte el a minősítéshez szükséges pontszámot, 20 párlat bronz, 36 ezüst, 27 párlat pedig arany minősítést kapott.

Bócsa Barnabás, ügyvezető igazgató, Baja Marketing Kft.
„A Bácskában, Baja környékén, a Vajdaságban közel hozzánk sok magyar él és sokan jó pálinkát főznek, ebből adódott az a gondolat, hogy kellene ennek valami minősítő rendszert kialakítani, hogy azok a pálinkafőzők, akik talán nem mesterek, csak amatőr módon űzik ezt, és valahol főzik vagy főzetik ki, ezeket a nedűket mérjük össze, ismerjük meg egymást.”

A szakértő bírálók egy egész napot szántak a zsűrizésre. A minősítések megítélését követően a négy legmagasabb pontszámú párlat nyerte el a három dobogós helyezést, illetve az egy különdíjat.

Lakatos Márton, tulajdonos, Madarasi Pálinkaház
„2010-ben engedték meg a szabad pálinkafőzést, akkor mindenki pálinkát akart főzni és nagyon sok rossz párlatot készítettek, ami nem tett jót a pálinkának. Most már azért eljutottunk oda, hogy azok maradnak fent, akik kedvtelésből csinálják és szeretnének valamit alkotni.”

A nevezett pálinkák közül Dankó Géza meggy pálinkája érdemelte ki a különdíjat, a bronzérmet pedig Margan Plus vihette haza bánáti alma párlatáért. Az ezüstérmet Muth József ringlószilvája kapta, az aranyérem pedig egy bajmoki főző, Zoran Varadjanin nyakába került, aki kedvenc körte pálinkájával győzött.

Zoran Varadjanin, Bácska Arany Pálinkája 2018. díj győztese
„Nyolcfajta pálinkával neveztem, nagyon boldog vagyok, hogy a legjobb pálinka lett a versenyen. Már tizenöt éve főzöm a pálinkát, tavaly is itt voltam, akkor ezüstérmes voltam.”

Az érmek és a különdíjak mellé a főzők oklevelet és értékes ajándékokat vihettek haza, az elnyert minősítéseket pedig egy éven keresztül használhatják a pálinkájukra.

https://youtu.be/na-ig_febeQ

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: