Bácskai ízek « Bajai TV

Bácskai ízek

  • február 12, 2018
  • Rendezvény
  • Bácskai ízek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A gasztronómiáé volt a főszerep a hétvégén Baján. Szombaton rendezték meg a 11. Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivált, amelyre ezúttal is rengetegen látogattak el. Az előző alkalmakhoz hasonlóan, az idei évben is a kolbászkészítő versenyre voltak kíváncsiak a legtöbben, ahol az idén közel 20 csapat mérte össze tudását. A szakmai bírákból álló zsűri végül meghozta döntését és a legjobbnak ítélte az első helyezést.

Színvonalas színpadi produkciókkal, jó hangulattal és finom ízekkel várták a vendégeket az idei Hurka -és Kolbászfesztiválon. Az immár 11. alkalommal megrendezett fesztiválnak nagy hagyománya van Baja és a környező települések életében, amelynek a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is a Petőfi sziget adott otthont.

Fercsák Róbert – polgármester, Baja
„A mai eseménynek a jelentőségét én abban látom, hogy amellett, hogy egy kellemes hangulatú szórakozást nyújt, nagyon finom étkek készülnek. Baja város lakosságának, illetve az ebből az alkalomból Bajára látogató közönségnek egy nagyon szép és közösség építő napot jelent ez a rendezvény.”

A fesztivál szervezői kiemelték, minden alkalommal nagy érdeklődés övezi a rendezvényt, amely az eltelt évek alatt folyamatosan fejlődött és bővült.

Bócsa Barnabás – ügyvezető igazgató, BajaMarketing Kft.
„Amikor elkezdtük, egy harmad ekkora sátorban voltunk, egy sokkal kisebb helyen. Most pedig már a sátor és a rendezvénytér mérete is bővült itt a Petőfi- szigeten. Úgy gondolom, hogy ez lassan már egy tél temető rendezvény lesz. Ilyenkor az emberek -pláne ilyen jó idő mellett, amikor nincs túl hideg, de azért a tél a körmeit még kicsit kinyújtja- sokan kijönnek és a tavaszt várva és a tavasz várás jegyében sütnek kolbászt, kóstolnak egy kis bort, pálinkát.”

A fesztivál részeként minden évben megrendezik a Baja Város Fesztiválkolbásza versenyt, amely során amatőr és profi kolbászkészítőkből álló csapatok mérhetik össze tudásukat. Az indulók között a kisebbektől kezdve az idősekig mindenki megtalálható volt, a versenyen ugyanis több nagycsaládos- és nyugdíjas is képviseltette magát.

Ábrahámné Tóth Edit – koordinátor, Újvárosi Nyugdíjas Klub
„Mindenki kiveszi a részét a munkából, a terítésben, készülődésben, most a kolbásztöltésben is ugyanúgy. Reméljük, hogy a sütés is jól fog sikerülni. Igazából nem azért vagyunk itt, mert bármilyen helyezésre számítunk, nem a versengés a lényeg, hanem az egész programot jónak találjuk.”

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is nemzetközileg elismert mesterszakácsok értékelték az ételeket. Prohászka Béla a zsűri elnöke elmondta, a kóstoláskor örömmel tapasztalták, hogy a versenyzők bátran nyúltak az egyes fűszerekhez.

Prohászka Béla – alelnök, Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége
„Legjobban kiemelném a római köményt, ami intenzív. Egy meleg kolbászt, ha megvágunk, akkor az illata megcsapja a zsűrit, vagy a kedves vendéget, de ez nem baj. Megközelítőleg 100-150 kolbászrecept van közforgalomban. Mindegyik csapat a saját receptre esküdik, a fűszerezéssel szerintem nem is volt gond.”

Közel 20 kolbászt kóstoltak a verseny során, így nem volt egyszerű a döntés- tette hozzá a szakember. A zsűri az idei évben is figyelembe vette a terítéket, a Terülj, terült asztalkám díjat pedig a Bajai Jópofa srácok csapata vehette át. A különdíjak átadása után az aranyéremmel és ajándékcsomaggal járó első helyezés is gazdára talált: a díjat a Kemény kolbászok nevet viselő csapat kapta.

Kiss Zsombor
„Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy a díjazottak között leszünk, hatalmas meglepetés volt az első hely mindenkinek. Nagyon örülünk neki és valószínűleg a jövő évben is indulunk majd, hogy megvédjük a címünket.”

A Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál az eredményhirdetéssel sem ért véget, az este további részében ugyanis hangulatos színpadi produkciókkal és látványos cirkuszi előadásokkal találkozhattak az érdeklődők.

https://youtu.be/ku-xRr5r_xQ

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: