Zsúfolt rendelők « Bajai TV

Zsúfolt rendelők

  • február 13, 2018
  • Egészségügy
  • Zsúfolt rendelők bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Zsúfoltak a rendelők, hiányos a csoportlétszám az iskolákban, és az óvodákban. A hirtelen téliesebbre forduló időjárás bizony kedvez a baktériumok szaporodásának, és így a betegségek terjedésének. Néhány fontos alapszabály betartásával azonban megelőzhető lenne, hogy a gyermek hetekig az ágyat nyomja.

A szakadó havas esőben üresen áll a Bernhart Sándor utcai óvoda udvara. Ilyen időben a legtöbb időt a csoportszobákban töltik a gyerekek, ami kedvez a betegségek kialakulásának. Az óvodában jelenleg 30 hiányzó van, ami a teljes létszám közel egyharmada. Van olyan csoport ahonnan a 25-ből 12 gyermek hiányzik, de volt már ettől rosszabb is a helyzet-mondta Kovácsné Szabó Edit, az óvoda vezetője.

Kovácsné Szabó Edit, intézményvezető-helyettes, Bajai Óvodaigazgatóság
„Óvodánkat egészen január második hete óta érinti ez a periodikusan változó betegséghullám. De a leginkább intenzívebb szakasz az az elmúlt két hét volt, ami nagyon sok megbetegedést jelentett. A szülők jelezték reggel, hogy bizony-bizony nagyon magas lázzal, köhögéssel, vízszerű orrfolyással kezdődik a betegség és ezt követően viszont nagyon nehezen tudják csillapítani a gyermekek lázát, és a közösségből kimaradás egyes esetekben 1-1,5 hetet is jelentett.”

A betegségek elkerülése érdekében igyekeznek minél több gyümölcsöt adni a kicsiknek, rendszeresen szellőztetni, valamint az alapos kézmosás is nagyon fontos-tette hozzá az intézményvezető. Hasonló a helyzet a város több intézményében is. A csökkenő óvodai, iskolai létszámmal párhuzamosan a rendelők megteltek kis betegekkel.

A másfél éves Szofinak édesanyja 17 hónaposan adatta be az influenza elleni védőoltást, így a kislány szövődmények nélkül vészelte át ezt az időszakot-mondta el anyukája, aki nem bánta meg, döntését.

Mándity Diána
„Igazából az interneten értesültem róla, hogy 3 éves kor alatt is beadatható a kislányomnak az influenza elleni védőoltás, amit majd később a főorvos-asszony is megerősített, és ezáltal kértem a védőoltást beadatni neki.”

Dr. Matán Eszter elmondta: a felnőttekhez képest a kisgyerekek gyakrabban kapják el az influenzát, ráadásul az ötévesnél fiatalabbak körében fordulnak elő leggyakrabban a betegség szövődményei. Az elmúlt időszakban heti átlagban 500 gyermek járt vizsgálaton a rendelőben, de ez már csökkenő tendenciát mutat-tette hozzá a gyermekorvos.

Dr. Matán Eszter, házi gyermekorvos
„Az elmúlt három hétben egyértelműen megemelkedett a betegek száma, ezzel együtt az influenzás megbetegedések is. Az influenzás megbetegedéseket elsősorban a 3 és 15 éves korosztály között tapasztaljuk. Tehát a magas láz, elesett állapot, izomfájdalom, száraz-köhögés, ezek a jellegzetes tünetek.”

S bár az influenzaszezon elkezdődött ugyan, még mindig nincs késő kérni az oltást. Már Magyarországon is kapható az új vakcina amely a 6-tól a 35 hónapos korosztálynak is beadható, ára 3000 forint körül mozog. Ha pedig mégis megbetegszik a gyermek semmiképpen ne vigye a szülő közösségbe, amíg a gyermekorvos azt el nem rendeli-tette hozzá Dr. Matán Eszter.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: