Népszerű a disznóhús
Sikeres a sertéságazat, egyre többen vásárolnak vörös húsból készült termékeket- derül ki egy felmérésből. Hazánkban az éves sertésfogyasztás megközelíti a 20-25 kilogrammot. A termékek népszerűsége részben a csökkenő áfakulcsoknak köszönhető.
Sertéshúsból válogat egy vásárló ebben a helyi hentesüzletben. Bőven akad választék, a pultban ugyanis számtalan húsféle található. Koch Antal, az üzlet tulajdonosa elmondta, az egész évben népszerű baromfitermékek után a sertéshúsra van a legnagyobb érdeklődés, főleg a téli időszakban.
Koch Antal- tulajdonos, Konti Hús Kft.
„A sertéshúsból készült termékeink kimondottan népszerűek, főleg a turista szalámi, vagy a virsli ami csak sertéshúsból készül. Semmi idegen anyag se szója, se semmi más nincsen benne. Ezeket szeretik és keresik is viszonylag sokan.- Vannak konkrétan olyan vevők, akik ezeket az előbb felsorolt sertéstermékeket keresik? – Igen, hogyne bejönnek és csak sertéshúst keresnek. Főleg a mindenmentes termékeket vásárolják, elsősorban a gyerekek miatt.”
Az üzletbe gyakran betérő törzsvásárlók között is népszerűek a sertésből készült termékek. Ez az Úr éppen darálni való húsért jött.
Szász Géza
„Nagyon népszerű és finom. Én mindig idejárok, az Antiékhoz.”
Sokan a változatos elkészítési mód miatt választják a sertéshúst- mondta az egyik vevő.
Kovács Titanilla
„Anyukám sokszor készít sertéshúsból, ezt kedveljük leginkább. A fiúk a zsírosabbat, én inkább a száraz, színhúst preferálom. – Vannak olyan ételek, amiket csak sertésből készítetek el?- Pörköltet mindig csak sertésből szoktuk.”
A sokoldalú felhasználhatóság mellett a hús alacsony ára is fontos szempont a vásárlás során. Szakemberek szerint jó hatással volt az ágazatra a 2016-ban bevezetett áfacsökkentés, ennek következtében megemelkedett a vörös hús fogyasztási aránya Magyarországon. Idén januártól tovább bővültek a kedvezmények, 2018-ban a vágási melléktermékek és a belsőségek áfakulcsa is 5%-ra mérséklődött.