Segítség a döntéshez

  • február 22, 2018
  • Oktatás
  • Segítség a döntéshez bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy nagy szülői értekezletre várta az érdeklődőket a Bajai Óvodaigazgatóság szerdán a Turisztikai Központba. A délután folyamán az összes bajai általános iskola bemutatkozott, a családok pedig a leendő elsős tanítókat is megismerhették. A fórumot márciusban az iskolákban nyílt napok követik, a beiratkozást pedig áprilisban tartják.

Mind a kilenc bajai általános iskola vezetője bemutathatta saját intézményét a szerdai fórumon. Az iskolák börzéjére azokat a családokat várták, ahol a gyerekek szeptemberben kezdik az első osztályt. A nagycsoportosok közül van aki már biztosan tudja hova szeretne járni.

A szülők sok szempontot figyelembe vesznek a beíratás előtt, az iskola közelsége mellett a tanítási módszerek is fontosak a családoknak.

Romfa-Müller Gabriella

Úgy veszem észre, hogy az óvoda után az iskolakezdés nagyon nehéz a gyerekeknek, én is tanár vagyok így látom, hogy már a tolltartó kinyitása is gondot okoz nekik, úgyhogy mindenképp egy kicsit nyitottabb első osztályt keresek, ez volt a fő szempont, illetve az idegen nyelvek, hogy hogyan tanítják már az elejétől fogva.”

A rövid ismertető után az érdeklődőket a szomszédos teremben egy kiállításra várták, ahol az iskolákat közelebbről is megismerhették.

Erős János, igazgató, Sugovica Sportiskolai Általános Iskola

Mi három épületben dolgozunk és összesen négy első osztályt szeretnénk indítani. Egy sportiskolait, két nemzetiségit és egy angol nyelves osztályt.”

A fórumon az iskolák standjainál a leendő elsős tanítóktól is kérdezhettek a szülők. A pedagógusok szerint az első hetekben a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy le tudják-e kötni a gyerekek figyelmét az új környezetben.

Pásztorné Horváth Izabella, tanító, Bajai Szentistváni Általános Iskola

Azok a gyerekek akik odaérkeznek hozzánk az iskolába, ők még óvodások, úgy kell őket kezelni, segítséget kell nekik nyújtani ahhoz, hogy az iskolába megtalálják a helyüket, ezért biztosítunk a számukra egy hat hetes előkészítő időszakot, amit áthat a sok játék, a mondóka, hiszen ott is ezé volt a főszerep, nagyon sok mozgásos elemet vonunk be a tanításba.”

A városban most először közös börzét szervezett a Bajai Óvodaigazgatóság, hogy a szülők egy helyen láthassák az összes lehetőséget.

Csubákné Besesek Andrea, alpolgármester, Baja

Van amelyik iskola a német nyelvoktatásban erősebb, máshol az angol, van ahol horvát nyelvet lehet tanulni, van ahol az informatika vagy a sport vagy az ének-zene az erősebb, így a szülőknek is egy könnyebbség, hogy láthatják, hogy van olyan iskola hol az ő gyermekük megtalálhatja a helyét.”

Az óvodákban a pedagógusok minden gyermek esetében a szülővel egyeztetve döntenek az iskolakezdés kérdéséről.

Kovácsné Győrfi Rita, intézményvezető, Bajai Óvodaigazgatóság

Az iskolaérettségnek több kritériuma van, jelen pillanatban zajlanak és lassan befejeződnek az óvodákban a felmérések, ezek a jelenlegi képességszintjüket mérik, ebből látjuk azt, hogy melyik gyerek az, akinek még szüksége van óvodai nevelésben tartózkodni még egy évig, itta szülők fogadóórán kapnak erről tájékoztatást.”

Az iskolákban márciusban nyílt napokra várják a családokat, a beiratkozást pedig április második felében tartják.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: