Egyház és nemzetiség

  • március 9, 2018
  • Fejlesztés
  • Egyház és nemzetiség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pénteken Bajára látogatott Soltész Miklós. Az EMMI államtitkára ezen a napon számolt be a várost érintő, a közelmúltban elnyert egyházi pályázatokról, valamint bejelentett egy az MNÁMK számára örömteli támogatást is. Ezeknek köszönhetően a jövőben kisebb-nagyobb felújítások, valamint egy nagyobb építkezés is megkezdődhet.

A térség országgyűlési képviselője Zsigó Róbert és az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Soltész Miklós közös sajtótájékoztatóra várta a helyi média képviselőit, ahol örömteli híreket jelenthettek be. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte, hogy Baján és környékén a közelmúltban több egyházi intézmény, például a bajai Szent Balázs, a nagybaracskai Szent István, valamint a sükösdi Nagyasszonyunk általános iskola is megújulhatott 100-100 millió forint értékben. A mostani döntés egyik része szintén az egyházi területet érinti-közölte az államtitkár.

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

„Teljesen természetes, hogy az, hogy ugyanúgy ahogyan az elmúlt években is, most is az egyházaknak a törekvéseit, illetve a nemzetiségeknek a törekvéseit támogatjuk. És ennek eredményeképpen nem csak itt Baján, hanem a környező településeken is körülbelül fél tucatnyi templomnak a megújításához tudtunk most támogatást adni, és körülbelül 8-10 olyan programnak a megvalósításához amelyek a közösséget építik, táborokat, vagy különböző rendezvényeket tudnak ezen keresztül megvalósítani, ez a támogatás több mint 120 millió forint amit így az egyházaink kapnak.”

Baja és a Bácska egy soknemzetiségű térség, ahol békében, összetartóan élnek a különböző nemzetiségek. Magyarországon egyébként az elmúlt években támogatásuk háromszorosára növekedett-mondta Zsigó Róbert. Baján az MNÁMK központi szerepet tölt be az oktatásban és a város életében egyaránt, így fontosnak tartották, hogy az intézmény, a tavalyi 25 milliós támogatás után, még tovább fejlődhessen. Ezért a kormány az idén 130 millió forinttal segíti az intézmény új tornacsarnokának a megépülését-jelentette be az országgyűlési képviselő.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője

„A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának nyújtott támogatás, illetve a katolikus iskoláknak nyújtott támogatás, amellett, hogy a nemzetiségeinket is erősíti, amellett, hogy az egyházainkat is erősíti, amellett az oktatás színvonalához is hozzájárul. Baja egy iskolaváros, a környékben nagyon sokan járnak Bajára, illetve nagyon sokan járnak a katolikus iskolákba is tanulni, fontos, hogy megfelelő körülmények között tudjanak tanítani, illetve tanulni a gyerekek.”

A templomokat és plébániákat, valamint a kegyhelyeket is érintő felújítások hamarosan el is indulhatnak, az MNÁMK sportcsarnokának megépítése pedig, nagyobb mértékű beruházás lévén, a szükséges előkészületek, tervezési folyamatok, valamint a közbeszerzési eljárások után kezdődhet meg-tette hozzá az államtitkár.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: