Táncos sikerek

  • március 12, 2018
  • Friss Hírek
  • Táncos sikerek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A nyugati és a keleti országrészben is elsöprő sikert arattak a bajai társastáncos fiatalok. Horváth Kata és Tumó Roland Kozármislenyben a nyolctánc országos versenyen első helyezést értek el, Kaposváron pedig a Nyugat-Magyarország Területi bajnoka kupát emelhették a magasba. Fuszenecker Mónika és Vidák Bálint pedig a keleti országrész döntőjében, Szentesen állhattak fel a dobogóra.

Egy-egy mozdulatot akár több százszor is végigvesznek egy-egy próbán a fiatalok. A Szent László ÁMK tornaterme minden délután és este a Danubia Művészeti Iskola táncosaié, akik közül sokan versenyszerűen űzik ezt a sportot. A középiskolás Fuszenecker Mónika és partnere Vidák Bálint szeptember óta dolgoznak együtt. Legutóbb Szentesen a Kelet–Magyarország Területi Bajnokságon a felnőtt „E” osztályban a standard táncokban bronz, míg latinban ezüstérmet szereztek.

Fuszenecker Mónika, Vidák Bálint

Eleinte magunknak csináltuk a sorokat és Évának megmutattuk, amikor azt mondta, hogy valami nem jó, akkor persze kijavítottuk, vagy megbeszéltük, segített benne, de nagy részét mi tettük össze a sornak. -Melyik a kedvenc táncotok? Nekem a kedvenc táncom talán a quickstep. Teljes mértékben imádom, a játékosságát, a gyorsaságát, sokkal jobb szerintem, mint a többi tánc.”

A társastánc felnőtt kategóriáit betűjelzések különböztetik meg az A-tól az E osztályig. A tizenkettedikes Horváth Kata és a már egyetemista Tumó Roland egy éve készül együtt a versenyekre, ők jelenleg D osztályban indulnak.

Tumó Roland

Én Kaposváron járok hétfőn és szerdán, mert ott tanulok, Kata pedig itthon. Csütörtökön és pénteken tudunk együtt edzeni, valamint hétvégente szoktunk különórákat venni.”

A fiatalok szerint nem csak a technika, hanem az előadásmód és a kisugárzás is fontos, és a lelki terhelést is bírni kell. A vegyes pár Kozásmislenyben az országos nyolctánc döntőben és a kaposvári

Nyugat-Magyarország Területi Bajnokságon egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Horváth Kata

Személy szerint én nagyon szeretem a kihívásokat és a látványosabb figurákat, amelyek kilépnek a megszokottból én azokat nagyon kedvelem. És most szerencsére belekerültek olyanok is a sorainkba, ezt én azért szeretem, mert sokkal jobban élvezem tőle az egész táncot és az szerintem látszik is.”

A Bajai TáncSport Egyesület és a Danubia Művészeti Iskola táncpedagógusa szerint a társastánc pontozása mindig is szubjektív lesz, de a bírálati rendszer most előnyére változott.

Orbán Ferencné, a Danubia Művészeti Iskola és a Bajai TSE táncpedagógusa

Másfél perc áll rendelkezésükre, hogy elbírálják, hogy éppen az adott körből melyik az a páros, akit továbbjutásra érdemesnek találnak, utána pedig a döntőben kit hányadik helyre raknak. Szerintem az most egy nagy pozitívum, hogy ez a pontozás titkos, mert régen még a Savaria idejében felmutatták az asztalnál ülő pontozóbírók, hogy őt az első helyre teszem, őt pedig a hatodikra és egy idő után azért az kialakult, hogy a pontozók között is van bizonyos rangsor.”

A versenyeken nem csak az érem a cél, hanem a pontszerzés is, amivel a következő évben már eggyel magasabb osztályba kerülhetnek a fiatalok.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: