Vendégek Kárpátaljáról

  • március 13, 2018
  • Friss Hírek
  • Vendégek Kárpátaljáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Határon túlról érkeztek diákok Bajára. A közel 20 fős társaság Kárpátaljáról, azon belül is Nagyberegből látogatott a városba, hogy megismerhessék Baja értékeit, hagyományait. A városban töltött napokban a diákoknak lehetősége nyílik megtekinteni Baja és a környékbeli települések nevezetességeit, emellett helyi középiskolásokkal is megismerkedtek.

A városháza dísztermében fogadták a Kárpátaljáról érkező vendégeket hétfőn délelőtt. A középiskolás diákok a nagyberegi Református Líceumból érkeztek azzal a céllal, hogy megismerjék Baja és a környékbeli települések hagyományait, kulturális értékeit. A látogatókat Baja város alpolgármestere Csubákné Besesek Andrea köszöntötte.

Csubákné Besesek Andrea- alpolgármester, Baja

Igyekszünk lehetőséget adni a határon túli magyaroknak, hogy ismerjék meg az anyaországot, azt a részt ahol még nem jártak. Akik most érkeztek igazgató Úr és a diákok sem jártak még soha Baján, sem itt a környéken, ezért remélem sikerül pozitív élményekkel és tapasztalatokkal visszatérniük Kárpátaljára.”

A Kárpátaljai régió nyugati pontján elhelyezkedő, alig háromezer fő lakta falu túlnyomó részt magyar település, csak kis számban élnek ott ukránok és oroszok. A település szívében található oktatási intézmény a református egyház alapítványának fenntartása alatt áll-mondta a líceum igazgatója.

Kovács András- igazgató, Református Líceum, Nagybereg

Az iskola mértéke magyarországi viszonylatban picinek számít, mivel 120-an vagyunk. Bentlakásos intézmény, a diákok két hetente mennek csak haza és igazából tehetséggondozással foglalkozunk úgy önmagában.”

A Magyarországra látogatók a fogadást követően betekintést nyerhettek Baja történetébe, és a ma polgármesteri hivatalként szolgáló egykori Grassalkovich-kastélyt is körbejárták. A vendégek kíváncsian hallgatták végig a várostörténeti előadásokat, hiszen mint mondták, fontos számukra a magyar történelem.

Hajdu Nikoletta, -11. osztályos tanuló, Református Líceum, Nagybereg

Nagyon fontos nekünk az anyaország és a nemzeti hagyományok, az hogy eljöhetünk Magyarországra és magyar emberekkel lehetünk körülvéve és számunkra ezért fontos, meg hogy a történelmünket is ápolhatjuk.”

A látogatók nem csupán a hagyományok ápolása miatt érkeztek a városba, a 11. évfolyamos osztály ugyanis maga is részt vesz a március 15-i városi megemlékezésen.

Szilvási Boglárka-11. osztályos tanuló, Református Líceum, Nagybereg

Egy előadással készülünk, próbálunk színvonalas műsort adni, hogy méltó legyen a városhoz. Mivel diákok vagyunk, így nem biztos, hogy nagy dolgot tudunk majd véghez vinni, de nagyon igyekszünk.”

A vendégek a városban töltött napok alatt számos lehetőség közül választhatnak, a szervezők változatos programokat állítottak össze számukra. A látogatók az érkezésük másnapján megtekintették Baja közismert épülteit és kulturális központjait, kedden délelőtt pedig a Szent László gimnázium diákjaival is megismerkedhettek, akik egészségügyi bemutatóval és drámajátékokkal várták külhoni társaikat.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: