Méhészek gyűlése

  • március 13, 2018
  • Nincs kategorizálva
  • Méhészek gyűlése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Közgyűlést tartott tegnap a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület. Az elnökség a tavalyi évről számolt be és az idei programokat is egyeztették. A hasonló rendezvényekre rendszerint előadókat is meghívnak, ez alkalommal a neves meteorológus Németh Lajos érkezett Bajára.

A méhek nyugalmi időszakában érnek rá a méhészek továbbképezni magukat, éppen ezért ilyenkor, szeptembertől áprilisig találkoznak egymással havonta egy alkalommal. Az összejövetelekre a szakmájukhoz kapcsolódóan előadókat is meghívnak, most Németh Lajost kérték fel egy beszámolóra.

Németh Lajos

A természet megtévedt, és hazánk délebbre tolódott a térképen. Ezt, amit leírtak, ezt a 18. században, 1738-39-ben jegyezték le, mintha csak ma írták volna.

Nincs semmi rendkívüli abban, hogy változik az éghajlat, az viszont biztos, hogy 7,5 milliárd ember még soha nem élt a földön, ami új helyzetet jelent. Egyre több a rendkívüli időjárási esemény, ami szélviharral, jégesővel, késő tavaszi fagyokkal jár, elemezte az időjárás alakulását a meteorológus. Ezek ugyan az elmúlt évszázadokban is előfordultak, csak nem ilyen nagy számban, folytatta a szakember. Az egyesület elnöke azt mondta, ők is egyre többet szenvednek az időjárás viszontagságaitól, csakúgy mint az egész mezőgazdaság.

Gégény Benjamin – elnök, Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület

Mi is részesei vagyunk, a méheinkre is, a méheink munkájára, a mi munkánkra is nagyon sokat hat. Éppen ezért szeretnénk többet megtudni, hogy mi formálja napjaink időjárását, egyáltalán mire számolhatunk, milyen irányba fog elmenni ez az időjárás, hogyan tudjuk kivédeni ennek a káros hatásait.

Az egyesületnek nagyjából 200 tagja van, akik rendszeresen részt vesznek a továbbképzéseken, ismeretterjesztő előadásokon.

Markó István

A méhek élete szorosan összefügg az időjárással, tehát egymás nélkül nincsenek, tehát, ha tudunk róla, hogy milyen változásokra számíthatunk, többet tudunk tenni a méhek, a méz termés és a saját érdekünkben, ezért fontos tudnunk, hogy milyen változásokra lehet számítani.

Az előadást megelőzően az elnökség beszámolt a tavalyi évről. Mint kiderült, az elmúlt időszakban a mézfogyasztás ösztönzése volt a célkeresztben, ami továbbra is a feladataik közé tartozik. Emellett ismertette a lezajlott programokat, és egy közvélemény kutatást követően összeállították az idei terveket, és az ehhez kapcsolódó anyagiakról is döntöttek.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: