Nők kékben

  • március 28, 2018
  • Rendezvény
  • Nők kékben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bajára érkezett a „Nők kékben” címet viselő fotókiállítás, amely öt autizmussal élő család mindennapjait mutatja be. Az Autisták Országos Szövetsége 2015-ben hirdette meg azt a pályázatot, ami felhívja a figyelmet azokra az értékekre és erősségekre, amelyeket a képeken látható nők és családjaik képviselnek. A szemléletformáló programban egy bajai édesanya, Benkő Mónika is részt vett.
Négy édesanya és egy fiatal hölgy mindennapjaiba nyerhetünk betekintést a fotók segítségével. A családok életét Komka Péter fotóriporter követte egy-egy napon át, ebből készült a vándorkiállítás, amelyet két évvel ezelőtt Budapesten mutattak be először. Az Autisták Országos Egyesülete 2015-ben hirdette meg a programot azzal a céllal, hogy az elkészült képekkel felhívják a figyelmet a rendkívül sokszínű fogyatékosságra, az autizmusra.

„Különösen az édesanyák azok, akik bármilyen körülmények között képesek összetartani a családot. Tápláló és vigyázó szeretetük egy életen át végigkísér.”

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szavait távollétében dr. Munczig Dénesné, az önkormányzat kulturális referense tolmácsolta a bajai megnyitón. Magyarországon több mint százezer ember él autizmussal. A változatos formában jelentkező fejlődési zavar következtében legtöbbször a társas viselkedés és a kommunikáció okoz gondot. Az öt kiválasztott fotóalany egyike Benkő Mónika és kisfia voltak, a középiskolában tanító pedagógus fontos feladatának tartja azt, hogy a társadalom nyitottabbá váljon az autizmus irányában.

Benkő Mónika
„Miután kiderült, hogy a kisfiam autista, most már nyolc éve, azóta nagyon fontosnak tartom felhívni a társadalom figyelmét erre, én eddig is munkálkodtam az országos szövetségénél, szemléletformáló osztályfőnöki órákat tartottam középiskolákban, rendszeresen járok a tanítóképzőre előadásokat tartani, és mindenféle fórumon hangoztatni, hogy minél többen halljanak erről a dologról és minél nagyobb legyen a társadalmi elfogadottsága.”

Az autizmus világnapján, április 7-én ezúttal a Bácskai Kultúrpalotába várják a családokat. A programban gyermekfoglalkozások, kutya terápiás bemutató és közös városi séta is szerepel.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: