Külső burkolatot kap « Bajai TV

Külső burkolatot kap

  • április 4, 2018
  • Friss Hírek
  • Külső burkolatot kap bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Folytatódnak a munkálatok a hajómalomnál. Az ácsmesterek ezúttal a fém hajótestet burkolják be fával és más munkájuk is akad még. Emellett a következő másfél hónapban más szakemberek is dolgoznak majd azon, hogy a májusi hivatalos átadóig minden készen álljon a vendégek fogadására.

Ezen a felvételen látszik, hogy maga a hajótest fémből készült, amit aztán fával borítanak be a bajai szakemberek. Így az eredeti, régi hajómalmokhoz teljesen hasonló lesz a most épülő új szerkezet.

Keve Gábor – műszaki vezető

Az eredeti hajómalmok azok mind fából készültek, erre nekünk most már nincs esélyünk, sem gazdaságilag, sem hosszú távú működtetés szempontjából nem lenne jó, ha mindent fából csinálunk. De hogy a jellege megmaradjon a hajómalomnak, hogy ez fából van, mindent fával borítunk le.

A bajai szakemberek a héten végeznek, a hónap második felében a pedig azok székely mesterek érkeznek Bajára, akik a fa házat, a vízkereket és a belső malom szerkezetet is építették. A lapátok egyes elemei ugyanis még hiányoznak, több más mellett ezt fejezik majd be.

Emellett más fa munkákat is elvégeztek a napokban, például a padozat és a korlát is elkészült.

Szintén az elmúlt napokban fejeződtek be a villanyszerelési munkák, hiszen nem csak őrölni fog a szerkezet a víz sodrásának energiáját felhasználva, hanem a folyamatokat be is mutatják majd a látogatóknak, amihez világításra és más elektromos berendezések működésére is szükség van.

Az úszóművet jelenleg a Sugovicán a Kagyló előtt kötötték ki, később pedig a Dunán, a Halászai miniskanzen közelében helyezik el. A hajómalmot május 12-én avatják fel.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: