Családok kékben « Bajai TV

Családok kékben

  • április 10, 2018
  • Rendezvény
  • Családok kékben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az autizmus világnapja alkalmából szerveztek családi napot a hétvégén a Bácskai Kultúrpalotában. A világnapot több mint tíz éve tartják meg, Baja pedig három éve csatlakozott a kezdeményezéshez. Az érintett gyerekeket, fiatalokat és hozzátartozóikat képességfejlesztő játékok és szórakoztató programok várták.
Kipróbálhatták a kézügyességüket és mozgásfejlesztő feladatokba is bekapcsolódhattak a gyerekek a családi napon. Emellett kiállítás, népzene és kutyás foglalkozások várták őket a Kultúrpalotában, ahol a város alpolgármestere mondott köszöntőt. Mint mondta, büszkék lehetünk arra, hogy működik Baján autista tagozat.

Csubákné Besesek Andrea – alpolgármester
“Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma autista sem, nem is szeretem folyamatosan hangsúlyozni azt, hogy autista, az a lényeg, hogy mindannyian mások vagyunk, mindenkihez máshogy kell közelíteni, meg kell találni mindenkihez az utat.”

Az Újvárosi Általános Iskolában vezetője megköszönte a tagozat dolgozóinak munkáját és a bajai tankerületi központ támogatását. Az Eötvös József Főiskola második alkalommal csatlakozott a családi naphoz.

Dr. Kanizsai Mária – igazgató, Pedagógusképző Intézet, EJF
“A hallgatóink egy olyan rendezvényt látnak, ahol ki tudják próbálni az elméletben tanultakat a gyakorlatban. A hallgatóink játékokkal készültek, mozgásfejlesztő játékokat hoztak, kézműves tevékenységet, arcfestést.”

Az érintettek különleges bánásmódot igényelnek, és egyéni programok kidolgozására van szükség, mondta a főiskola oktatója.

Borszéki Szabolcsné Gábris Virág – főiskolai oktató, EJF
“Tehát nem tudunk egy úgymond receptet adni arra vonatkozólag, hogy na az autistával így kell foglalkozni, mert ilyen általános segítségnyújtás nem lehetséges.”

Ezen a napon világszerte kékbe borulnak az épületek, a programok részvevői pedig kék színű ruhát öltenek. Baján többen egy láncot is hordtak azt jelképezve, hogy minden ember más és más. Benkő Mónika azt mesélte, gyermekénél fél éves korában vették észre, hogy a fejlődésével gondok vannak, és hat éves volt, amikor megkapták a diagnózist.

Benkő Mónika
“A fejlesztést az akkor megnyíló autista tagozaton kapta, és onnantól kezdve nem kellett külön fejlesztésre hordani, hanem minden fejlesztést ott az autista tagozaton az általános iskolában kap meg.”

Minden közösség akkor erős, hogyha figyelni tudnak egymásra, mondta Zsigó Róbert, aki maga is csatlakozott a csoporthoz.

Zsigó Róbert – a térség országgyűlési képviselője
“Nem vagyunk egyformák, vannak épek, egészségesek, vannak akik valamilyen fogyatékkal születtek, vagy mozgássérültek lettek, vagy éppen autisták. És azt gondolom, hogy fontosak azok a rendezvények, egyrészt, ahol felhíjuk a figyelmet arra, hogy mindenki teljes értékű ember, Bajának is teljes értékű polgára.”

A rendezvényt közös séta zárta a főtéren, végül a jelenlévők kék lufikat engedtek a magasba.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: