Verseny két keréken

  • április 12, 2018
  • Közlekedés, Oktatás
  • Verseny két keréken bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kerékpározás szabályaival és a biztonságos közlekedéssel ismerkedhettek meg a bajai fiatalok csütörtökön délelőtt. Az idei évben ismét megrendezték az Országos közlekedésbiztonsági verseny helyi fordulóját, ahol általános iskolás tanulók mérhették össze tudásukat. A vetélkedő győztesei a jövő heti megyei fordulóban is bizonyíthatnak.
Bóják közti szlalomozás, egy kezes kerékpározás és egy a forgalmat elzáró gát kerékkel való érintése. Ilyen és ehhez hasonló feladatokból álló akadálypályán kellett bizonyítaniuk azoknak az általános iskolásoknak, akik részt vettek a Közlekedésbiztonsági verseny bajai fordulóján.
Első körben elméleti kérdésekre kellett válaszolniuk a fiataloknak, a vetélkedő második szakaszában pedig gyakorlati feladatokban kellett teljesíteniük. Az elsőre egyszerűnek tűnő akadályok olykor megnehezítették a versenyzők munkáját.

Deme Dominik – 6. osztályos tanuló, Sugovica Sportiskolai Általános Iskola, Baja
„Nehéz volt némelyik pálya, például a lóhere. De igazából jó volt ez az egész. – Tudtatok valahogy készülni erre a versenyre? – Én otthon próbáltam felkészülni erre a versenyre.”

A versenyen előnyt jelentett a kerékpáros tapasztalat, az akadályok ugyanis a gyakorlott bicikliseken is kifogtak. A negyedik osztályos Sámán Fruzsina elmondta, sok időt töltenek a szabadban, rendszerint kerékpárral közlekednek.

Sámán Fruzsina – 4. osztályos tanuló, Szentistváni Általános Iskola
„Hétvégenként mostanában amikor jó idő van, akkor mindig szoktam kerékpározni. Lejövünk ide a Sugó partra, itt is szoktam. Gyakran.- Szerinted miért jó, ha sokat kerékpározunk ilyenkor tavasszal? – Egészséges és ilyenkor nem a gép előtt kell ülni, hanem kerékpározni.”

A vetélkedő lebonyolításában a Bajai Rendőrkapitányság munkatársai is közreműködtek. Gedovics Zoltán rendőr főtörzs zászlós kiemelte, a felállított pálya nem tükrözte a való életben előforduló akadályokat, a fiatalok ennek ellenére hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a verseny végére.

Gedovics Zoltán – rendőr főtörzszászlós, Bajai Rendőrkapitányság
„A kerékpár a technikai kezelését gyakorolják ezzel a gyerekek, ilyen akadályokkal a közlekedés során nemigen találkoznak, viszont megtanulják biztonságosan irányítani a kerékpár, megtanulnak fékezni és azt is, hogyan kell kormányozni.”

A verseny bírái az elméleti és a gyakorlati feladatokban gyűjtött pontok alapján értékelték a diákok teljesítményét. Külön minősítették az alsós és felsős osztályokat, sőt a fiúk és a lányok eredményeit is önállóan pontozták. Az első és második helyen végzett tanulók az ajándéknyeremények mellett lehetőséget kaptak a továbbjutásra, részt vehetnek a verseny megyei fordulóján, amelyet a következő héten rendeznek meg Kiskőrösön.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: