Felszentelték a Ciszterci Házat

  • április 13, 2018
  • Vallás
  • Felszentelték a Ciszterci Házat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pénteken délelőtt hivatalosan is felszentelték a Ciszterci Házat Baján. Az épület három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az ide érkező családok, zarándokok és más csoportok előtt. Ez alkalommal pedig megáldották a helyiségeket, valamint a ház új keresztje és zászlója is a helyére került.

A hálaadó szentmisét Bérczi Bernát, a Zirci Apátság kormányzóperjele mutatta be ez alkalomból. A ciszterciek 140 éve érkeztek Bajára, 70 évig, egészen 1948-ig pedig tanítottak is a városban. A rendházuk felújításának ötlete 2012-ben fogant meg, amelyre pályázatot nyújtottak be. 2015-re készült el a beruházás, amelynek köszönhetően azóta teljesen megújult környezetben fogadhatják az ide érkezőket.

Bérczi Bernát OCist, kormányzóperjel
„Ez a mai közös ünneplésünk, ez a mai szállásnak, mintegy megáldása és útjára indítása erre a kezdetre emlékeztet. Arra, hogy ennek a szállásnak az a célja, hogy lelki töltődést és megújulást tudjon adni az idelátogatóknak. Hogy a zarándokok, akik ide látogatnak, azok el tudjanak csendesedni, hogy itt olyan lelki értéket, olyan erőt kapjanak, amivel hazatérve az élet terheit valóban hordozni tudják.”

A szentmise után az új kereszt megáldása következett, amelyet Dr. Szluha Gyula készített és adományozott a cisztercieknek. A város pedig egy zászlót ajándékozott a háznak, amely a köztük lévő összefogást és annak megerősítését jelképezi.

Csubákné Besesek Andrea, alpolgármester, Baja
„A mai világban fontos, hogy a keresztény értékek megőrzését hangsúlyozzuk. Keresztény országban élünk, keresztény város vagyunk. Fontos az, hogy a szimbólumainkat, az értékeinket őrizzük, továbbvigyük.”

Az ünnepség színvonalát a zeneiskola tanárainak és növendékeinek műsora is emelte. A szentmise után a kormányzóperjel végigjárta és felszentelte a ház összes helyiségét. A Ciszterci Ház pedig nem csak kívül-belül szépült meg, hanem egy új funkcióval is bővült: lelkigyakorlatos központként nem csak a zarándokokat, hanem a mentálisan feltöltődni vágyókat is várja.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: