Szakmák éjszakája
Pénteken tartották a Szakmák éjszakáját. Az országos rendezvényhez a helyi iskolák is évek óta csatlakoznak, így ismét nyitott kapuk várták az érdeklődőket a szakiskolákban. A látogatók a Bajai Szakképzési Centrum három tagintézményének mindennapjaiba nyerhettek betekintést az éjszakába nyúló program során.
Sokféle technikát kipróbálhattak az érdeklődők a jelkys tanműhelyekben. A pénteki nyílt napot elsősorban a felső tagozatos diákoknak szervezték az intézmények, de a kisebbek is kíváncsiak voltak arra, milyen szakmákat lehet tanulni az iskolában. A harmadikos Szőke Máté például hegesztő szeretne lenni.
Szőke Máté
„Fával csinálunk meg géppel csiszolunk, szerintem könnyű volt. -Mit készítettetek itt a műhelybe? Egy dobozt.”
A Jelky András Szakiskolában jelenleg 16 különböző szakma közül választhatnak a jelentkezők. A szakmák éjszakáján a fodrász és kozmetikus tanulók keze alatt bárki megszépülhetett.
Orsós Vanda, tanuló, Bajai SZC Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
„Sminkelünk, hajakat csinálunk, barátokat, ismerősöket szoktunk behívni. Szerencsére nagyon sokat fejlődött a képzés, így már nagyon sok mindent tudunk csinálni.”
Az épület másik tantermében az egészségügyi szakos diákok EKG-t vizsgálatot végeztek, valamint az újraélesztést és az injekció beadást gyakorolták. A tizedikes Szála Noémi Hajnalka patológusnak készül, így később a Semmelweis Egyetemre szeretne felvételizni.
Szála Noémi Hajnalka, tanuló, Bajai SZC Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
„Lefújom a helyet, ahova szúrok, lefertőtlenítem, majd megint fújok és lefertőtlenítem, megvárom amíg a behatási idő letelik, megszárad és utána beszúrom úgy, ahogy megtanították nekünk a csípőtől számítva.”
A bányaisoknál is több teremben várták az érdeklődőket. Volt itt mini bolt, csomagoló sarok és a zöldségfaragás sem maradt ki a bemutatók sorából. A pincér tanulók pedig koktélokkal készültek.
Kiss Simon, tanuló, Bajai SZC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
„Engem már kiskorom óta érdekel ez a szakma, leginkább az a része, ahol a vendégekkel foglalkozik, a pincér és a bár, vagyis a pultos része is. A vizsgához persze a konyhai tevékenység is hozzátartozik, de ez hozzá jár és lehet, hogy később abban is fogok dolgozni.”
A kereskedelmi és vendéglátóipari szakiskola képzései közül jelenleg a cukrász és a szakács a legnépszerűbb. Az intézmény vezetője szerint a szakma sokszor egyben alkotótevékenység is, amelyet a cukorból készített szobrok, az ételdíszek és a terítés is jól mutat. Ez a díszasztal például a tatai országos versenyre készült, amelyet a Magyar Költészet Napja ihletett.
Horváth Anett, tagintézmény-vezető, Bajai SZC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
„Próbáljuk a legdominánsabb értékeinket kihangsúlyozni. Mit is jelent ez egy szakma esetében? Amivel versenyeken tudunk indulni, amivel nyerünk, meg tudunk jelenni a médiában vagy a közösségi oldalakon, ami színessé teszi az iskolát és nem csak a tanulásról szól. Egy alkotótevékenység is folyik itt, ezt hívjuk szakmának, és ebből fognak megélni a diákjaink.”
Az emeleten szusi és flambírozott palacsinta várta a látogatókat, így senki nem maradt éhen az éjszakai program során.