Korinthoszig tekernek « Bajai TV

Korinthoszig tekernek

  • április 20, 2018
  • Rendezvény
  • Korinthoszig tekernek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pénteken hivatalosan is kezdetét vette a Türr István emlékév Baján. A megnyitót követően négy kerékpáros a bajai emlékműtől indult útnak a Korinthoszi-csatornáig, ahol május harmadikán, Türr István halálának 110. évfordulója napján megkoszorúzzák a görögországi emléktáblát. 13 nap alatt mintegy 1400 kilométert tesznek meg két keréken.

Koszorút helyezett el a város Türr István bajai emlékművénél pénteken. A Duna-parti kilátónál az emlékév ötletgazdája, Zsigó Róbert országgyűlési képviselő elmondta, a város neves szülöttjének életéhez és munkájához több jeles évforduló is kötődik, ezért 2018-ban a szabadságharcosra emlékezünk.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője

„Türr István halálára emlékezünk május elején, 80 esztendeje van az idén, hogy a Türr emlékmű áll és a Korinthoszi-csatorna megépítésének is évfordulója van, amelyben nagy szerepe volt Türr Istvánnak, úgyhogy talán a legjobb időpontban van a Türr emlékév.”

Türr legnagyobb munkájának a korinthoszi csatorna építésének megszervezését tartják. A csatornánál mintegy 4000 munkás dolgozott, 2009-ben a magyar építők tiszteletére egy emlékművet is avattak a parton. Ez a célpontja a bajai biciklisekből álló csapatnak, akik az emlékév kapcsán pénteken indultak útnak. A Drótszamár huszárezred tagjai tapasztalt túrázók, közülük négyen vágnak neki a távnak, Király Ákos, Gödri Roland, Kovács Tamás és Kovács Gábor.

Kovács Gábor, Drótszamár huszárezred

„Voltunk már a Balkánon, de az a nyugati része volt Rijekától Dubrovnikig. De az tengerparti rész volt, az feltehetően teljesen másmilyen mint a Balkán legközepe. Miért vállalkoztatok erre az útra? Azért mert a Korinthoszi csatornánál is van Türr emlékmű meg itt Baján is, így legalább van eleje és vége, ami elég messze van.”

A négy kerékpárost több bajai diák is elkísérte az első szakaszon, ők a bácsszentgyörgyi határátkelőig kísérték a csapatot.

Bajnóczi Lajos, 10. osztályos tanuló, Bajai SZC Bereczki Máté Szakképző Iskola

„Szoktunk a töri tanárunkkal, Kőhegyi Mihállyal biciklizni. Tegnap is voltunk egy 30 kilométert a szekszárdi hídig. -Hányszor terveztek megállni? Szerintem csak egyszer a határnál egy frissítő és aztán jövünk vissza. -Ez időben mennyi lesz? Körülbelül négy óra hossza, hogy kényelmes legyen oda meg visszafele is.”

A tervek szerint a kerékpárosoknak május harmadikára kell elérniük a szorost, hogy Türr István halálának 110. évfordulóján egy magyar koszorú és egy bajai zászló kerüljön a görögországi emléktáblára.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: