Aurora Borealis « Bajai TV

Aurora Borealis

  • május 10, 2018
  • Kultúra
  • Aurora Borealis bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Aurora Borealis – Északi fény című magyar filmet mutatták be a héten a Bácskai Kultúrpalotában. A 2017-ben készült filmdráma alkotóival, Mészáros Márta rendezővel és Pataki Éva forgatókönyvíróval Keresztes József beszélgetett a vetítés után, és a közönség is kérdezhetett a vendégektől.

Magyarországon és Bécsben játszódó, két idősíkon futó családregény. Tabudöntögető, hiszen a II. világháború után az erőszakból és a szerelemből született, de apa nélkül felnőtt gyerekekről, és azok gyerekeiről szól. Emellett az identitásválságban szenvedő emberekről, a soha nem gyógyuló sebekről, valamint a hazugságok leleplezésének felszabadító erejéről is szól az alkotás. Ennyit tudhatott a közönség az ismertetőkből, az alkotók azonban a filmkészítés részleteiről és a kutatás során előkerült tényekről is meséltek a nézőknek.

Mészáros Márta – forgatókönyvíró, rendező
“Tudjuk azt, hogy Magyarországon is nagyon sok ilyen volt, próbáltunk is valamit ebben az ügyben csinálni, de aztán lemondtuk róla, mert nehéz, szóval nincs így kutatva, mint Ausztriában. ”

Az ötletet Barbara Marx cikke és könyve adta, aki Ausztriában foglalkozott ezzel a témával.

Pataki Éva – forgatókönyvíró
“Miközben ő a szovjet megszállást kutatta, ami 1945 és 55 között volt négyhatalmi megszállás alatt Bécs és Ausztria, és a szovjet zónát és a szovjet hadsereg ottlétét kutatta, és ő így találkozott úgynevezett háborús gyerekekkel, akik szovjet katona apa, és osztrák anya gyerekei, és akik titokban és hazugságban nőttek fel. ”

Gimnazista korában ismerkedett meg Mészáros Márta munkáival, azóta nyomon követi a pályáját, így szívesen vállalta a felkérést, hogy beszélgessen vele, mondta Keresztes József. Több más tény mellett a filmben 240 ezer nemi erőszakról esik szó, és arról, hogy 40 ezer embert nemzettek szovjet katonák.

Keresztes József
“Magyarországon mennyi történt, erre vonatkozóan folynak kutatások, megnyugtató adat nincsen. De az egészen biztos, hogy abból adódóan, hogy a frontvonal elhullámzott egyszer nyugatról keletre, aztán vissza, ez milliós nagyságrendet jelent Európa szerte. Magyarországon egyébként 500 ezerre tartják az én tudomásom szerint az erőszakok számát.”

A filmet a Bajai Múzeumbarátok Köre Alapítvány jóvoltából nézhette meg a közönség.

dr. Gscheidt Szilvia – elnök, Bajai Múzeumbarátok Köre Alapítvány
“Nagyon örültünk Mészáros Mártának. Ő ugye már idősebb korú, rendkívül mobil, és úgy gondoltuk, hogy az új filmje, amit novemberben mutattak be, mindenféleképpen nagyon izgalmas lenne számunkra, főleg hogyha ezt el is kíséri. ”

Mészáros Márta fia, Jancsó Zoltán a forgatókönyv írásban segített, a rendező unokája is játszik a drámában, három évig készült a forgatókönyv és másfél évig tartott az utómunka, ezek is kiderültek a beszélgetés során a Chicago-ban közönségdíjat nyert alkotásról.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: