Orgonamuzsika és fuvolaszó a Barátok templomában

  • június 18, 2018
  • Kultúra
  • Orgonamuzsika és fuvolaszó a Barátok templomában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Orgonamuzsika töltötte meg szombaton este a Páduai Szent Antal templomot. A Belvárosi Orgonaesték 21. évfolyamának nyitó estjére két vendég is érkezett Bajára. Kiss Zsolt orgonaművész mellett Drahos Rebeka fuvolajátéka szórakoztatta a közönséget.

A szombat esti koncerten a vendégeket Schindler Mátyás plébános köszöntötte, aki beszédében elmondta: a muzsika segíthet abban, hogy az ember megpihenjen és magába szálljon a különleges dallamokat hallgatva. A Belvárosi Orgonaesték hangversenysorozat az idén már a 21. évfolyamához érkezett, és egy különleges koncerttel kezdődött.

dr. Kosóczki Tamás, orgonaművész

Annak idején 1998-ban azzal a céllal indítottuk el, hogy legyen egy olyan koncertsorozat Baján, ami tényleg sorozatba-foglalt, tehát szinte hasonlítva a nagyvárosoknak a zenei bérleteihez, ahol rendszeresen nagynevű előadók jöhetnek. Mivel templomban rendezzük a hangversenyeket, ezért viszont van egy jelentős különbség, hogy díjtalanul látogathatók ezek a koncertek, tehát nem szedünk soha belépőjegyet.”

Erre az estére két vendégművész is érkezett. Kiss Zsolt orgonaművész, aki a Pannonhalmi Bazilika karnagya is egyben, valamint Drahos Rebeka fuvolaművész.

Kiss Zsolt, orgonaművész, a Pannonhalmi Bazilika karnagya

Nagy örömömre szolgál, hogy részese lehetek ennek a 20 éves Belvárosi Orgonaesték sorozatnak. Igyekeztem Kosóczki Tamás orgonaművész barátomnak a meghívásának eleget tenni, és az orgonának az adottságaihoz igazítani a műsort. Melyben francia barokk, német barokk, német romantika és francia 20. századi darabok fognak elhangzani.”

Drahos Rebeka művészcsaládba született, édesapja Drahos Béla Liszt Ferenc-díjas karmester. Rebeka 2018-ban elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat, amely tehetséges fiatal hangszeres és énekes szólisták pályakezdéséhez nyújt segítséget.

Drahos Rebeka, fuvolaművész

Idén nagyon szerencsés vagyok, mert részesültem a Fischer Annie ösztöndíjban. És azt hiszem ez úgy működik, hogy a neves koncertszervezőknek kiküldik a névsorát az illetőknek, hogy kik kapták meg az ösztöndíjat. És így kaptam ezt a felkérést innen Bajáról.”

A koncert sikert aratott, a művészek pedig ráadásként az Ave Mariával köszönték meg a vastapsot. A szervezők legközelebb július elsején, ismét a Barátok templomában várják az érdeklődőket, a Belvárosi Orgonaesték keretében.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: