Dolgoznak a gépek

  • június 20, 2018
  • Friss Hírek
  • Dolgoznak a gépek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Csúsznak az aratással a gazdálkodók, ennek oka a szélsőséges időjárás. Két hónapig nem volt csapadék, utána hirtelen zúdult le nagy mennyiségű eső, elemezte a történteket az egyik mezőgazdasági zrt. elnöke. Az esők után a héten már folytatódhat a betakarítás.

A félbemaradt munkákat a nagy esők után a héten már folytathatják a gazdálkodók. A két napos adatok szerint a megyében a gabonák mintegy 15 százalékát takarították be. Az árpa átlagtermése hektáronként pedig 4 és 5 tonna között mozog, Baja környékén pedig, a kiváló bácskai földeken nem ritka a 7-8 tonna árpa sem, mondta Vancsura Kornél. A sok csapadék viszont hátráltatta az aratást.

Vancsura Kornél – elnök, Febagro Zrt.

Ez nagyon sok helyen a gabona táblákat látszik, hogy megfektette, ami megnehezíti majd a betakarítást, hiszen nehezebb a fekvő állományt felszedni a betakarító gépnek, mint amelyik épen maradt. Az lenne az ideális, ha a következő egy-két hétben maradjanak el az esők egy kellemes, száraz betakarítási idő következzen el.

A szélsőséges időjárás miatt már vannak learatott búza- és repce táblák, és már az árpa is beérett, tette hozzá Vancsura Kornél. Amikor megkezdte az őszi káposzta repce learatását, már másnap jött az eső, ami miatt leálltak a munkával, mesélte az egyik bajai gazdálkodó, akit az elmúlt héten kérdeztünk. A bajai gazda 75 hektáron őszi káposzta repcét, 67 hektáron pedig őszi búzát termeszt.

Korsós Attila – egyéni gazdálkodó

Nagyon jól indult a történet, hogy szép időnk volt, sütött a nap, száraz volt a levegő, nekiálltunk, és utána meg jött a rossz idő.

Duzzadtak a búza szemei az esők után, ezt mutatta meg Korsós Attila.

Nagyon-nagy szárítással lehetne csak raktározása alkalmassá tenni. Ami viszont látszik rajta, hogy a minőséget teljes egészében lerontotta már az eső, kimosta belőle az összes beltartalmi értéket.

Az aratás után a szalma bálázása következik, aztán következik az úgynevezett tarló hántás a táblákon, annak érdekében, hogy a talajban megmaradt víz ne párologjon el.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: