A madarak védelmében

Szép számmal költöznek vissza a madarak a városhoz közeli homokbányába. Ennek egy részét a város önkormányzata, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közösen figyeli és kezeli, hogy a parti fecskék és a gyurgyalagok itt költhessenek.

Az egyik partfalba, amit tavaly alakítottak ki a madarak számára, a gyurgyalagok költöztek vissza. A homokbánya másik részén található partfalon még látszanak az idei munkálatok nyomai, és az is, hogy a parti fecskék alakítottak ki üregeket a költéshez. Már hosszú évek óta jó a kapcsolat az önkormányzat, és a madártani egyesület között, ennek köszönhető a madarak jelenléte a területen.

Putnik Tamás – szóvivő, Baja város önkormányzata

A Kommunális Kft. tulajdonában lévő homokbányánál évek óta a homokbánya egy részét művelik kollégáim, míg egy részét nem. A művelt területen rézsűt alakítanak ki, ezt nem igazán kedvelik a madarak, viszont a nem művelt területet függőleges falként alakítják ki, ide szabadon beköltözhetnek a fecskék, valamint a gyurgyalagok. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján ezt meg is teszik, és tömegével költöztek vissza.

A partfalaknál a költési időszakot megelőzően évente egyszer, általában áprilisban dolgoznak a kft. munkatársai, hogy kedvezőek legyenek a körülmények a fészkeléshez. A parti fecskék a füves réteg alatti részt választották a költéshez.

A partfalak napjainkban nem keletkeznek maguktól, hiszen az ember szabályozza a természeti folyamatokat, például már a Dunának sincs már szakadó partfala, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a madarakról, magyarázta Kalocsa Béla.

Kalocsa Béla – elnök, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Ezek a madarak ilyen frissen szakadt partfalakban laknak. Különösen ez érvényes a parti fecskére, mert a parti fecske az minden évben az abszolút friss partfalba fészkel. A gyurgyalag az elfoglalja a tavalyi falat is, vagy a tavaly előttit, egy kicsit kevésbé igényes.

A parti fecskék május első napjaiban jelennek meg a környéken, a gyurgyalagok pedig néhány héttel később. Utóbbiból száznál több fészkelő párt figyeltek meg a szakemberek, és a parti fecskék száma is több százra tehető a területen.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: