Vihar után

  • június 21, 2018
  • Nincs kategorizálva
  • Vihar után bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlan időjárás miatt napról-napra nő azoknak az eseteknek a száma, amikor kár keletkezhet az emberek tulajdonában. Az elmúlt hetekben Baját és környékét sem kímélte a hatalmas vihar, amely nem csak a közterületeken pusztított, hanem magánházakat és személygépkocsikat is megrongált. Országos szinten több mint tízezren jelentették be kárukat a biztosítójuknál, és ez a szám még növekedhet.

Számítások szerint a városra több mint kétmillió köbméter csapadék hullott az utóbbi napok zivatarjaiból. A rendkívüli időjárás okozta károkat felmérték, a helyreállítási munkák jelenleg is folynak. A nem tervezett kiadások nagyságrendje még nem ismert, akár milliós tétel is lehet, ami a munkálatok során változhat-tájékoztatott Putnik Tamás, a városháza szóvivője.

Putnik Tamás, szóvivő, Bajai Városháza

A felhőszakadások több helyen megrongálták, mind az utakat, mind pedig a járdákat, alámosódások keletkeztek, beszakadt a járda, illetve az útburkolat a város több pontján is. A legnagyobb kár a Péter Pál utcában keletkezett, itt egy igen nagy területen szakadt be az aszfalt. De szintén volt dolga kollégáimnak a Dózsa György úton például, illetve a Szeremlei úti zsilipnél is, a komp-lejárónál alámosta a járdalapokat a felhőszakadás, és ezek a járdalapok megsüllyedtek, elmozdultak a helyükről.”

A Kommunális kft. munkatársai végigjárták a várost, ahol lehet azonnal közbeavatkoztak, a további munkát pedig beütemezték-tette hozzá a szóvivő.

Kosztolányi Gyula tanácsadó elmondta, az elmúlt hetekben egyre többen keresik fel őket is, felkészülve egy esetleges újabb természeti csapásra.

Kosztolányi Gyula, tanácsadó, Aegon Biztosító, Baja

Nagyon mozgalmas volt az időszak, az előző hét péntekkel bezárólag a biztosítókhoz 18 ezer kárbejelentés érkezett országosan. Ez 2 milliárd forint értékű kár-kifizetést jelentett. A károk felmérése még most is folyik és valószínű, hogy ez a szám még sokkal több lesz. Az ügyfelek elgondolkodnak, hogy mégiscsak jó lenne lakásbiztosítás. Pillanatnyilag 10 emberből hétnek van lakásbiztosítása.”

Az egyik legnagyobb kár a múlt héten keletkezett: a vihar megbontotta a tetőt és a ház beázott, de ezenkívül jégverés, árvíz és villámcsapás is sújtotta a térséget. A mai elektromos berendezések ráadásul különösen érzékenyek a villámra, így erre is érdemes lehet kitérni a szerződés megkötésekor. Mindezek mellett a gépjárműveket is érdemes bebiztosítani pontosan az ilyen nem várt esetek miatt is-mondta a tanácsadó.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: