Középpontban a halgazdálkodás

  • július 11, 2018
  • Nincs kategorizálva
  • Középpontban a halgazdálkodás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az agráripar képviselőivel telt meg a Turisztikai Központ szerdán délelőtt. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett szakmai nap alkalmából látogattak el Bajára. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal-, és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

A halgazdálkodás aktuális helyzetéről, a halőrzési feladatokról és a vadkár megelőzéséről is tájékozódhattak a vendégek szerda délelőtti szakmai napon, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósult meg Baján. Gáspár Ferenc a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke elmondta, a halfogyasztás és a közelgő halászléfőző fesztivál népszerűsítése érdekében elsősorban a halgazdálkodás témakörét állították a konferencia középpontjába.

Gáspár Ferenc- elnök, Bács-Kiskun Megyei Szervezet, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Azt gondolom, hogy ha ezt az átlagos 6-7 kilogrammot feltornázzuk 15-20 kilóra, akkor eredményesek voltunk. A hal egészséges, meg kell szoknunk, hogy ezt fogyasszuk és mindenképpen abba az irányba kell elmennünk, hogy népszerűsítsük azt a különböző rendezvényekkel, halfőző fesztiválokkal, az akasztói szíki ponttyal. Tehát ezek a rendezvényeink mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztást tudjuk népszerűsíteni, segíteni.”

A város nevében Fercsák Róbert köszöntötte a megjelenteket. A polgármester beszédében kiemelte, Baján nagy múltja van a halászatnak, ezen alapul az immár két évtizedes hagyománnyal rendelkező fesztivál is. A rendezvényt a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Rausch Sándor köszöntőjében hangsúlyozta, az elmúlt időszakban számos jelentős változás ment végbe az agrárgazdaságban, a szakmai nap pedig lehetővé teszi, hogy mindenki értesüljön a módosításokról.

Rausch Sándor- alelnök, Bécs-Kiskun Megyei Közgyűlés

Nagyon ok kérdés merül fel a Kormoránoktól a jogi környezetig és különböző szakterületekről fognak értékes információhoz jutni a megye érintettjei.”

A megnyitót szakmai előadások követték, amelyek során az agráripar jelentős képviselői számoltak be a hal-, és vadgazdálkodásban végbement fejlesztésekről és jövőbeli törekvésekről. Elsőként Zellei Ágnes a Magyar Országos Horgász Szövetség osztályvezetője tájékoztatta a megjelenteket a szervezet célkitűzéseiről. A szakember rámutatott, a kereskedelmi halászat megszüntetése mellett a megfelelő utánpótlás biztosítása az elsődleges szempont.

Zellei Ágnes- osztályvezető, Magyar Országos Horgász Szövetség

Az egyesületnél is működnek ifjúsági horgászkörök, működtetnek horgásztáborokat, a megyei szövetségeknél is vannak ilyen tevékenységek, illetve az országos szövetség részéről is minden évben szoktunk egy országos horgásztábort tartani, illetve van egy ifjúsági oktatási szakbizottságunk, akik összefogják ezt a tevékenységet.”

A figyelemfelkeltő előadások arra is rámutattak, hogy bár a gazdaság folyamatosan alakul, továbbra is akadnak olyan területek az agráriparban, amelyek fejlesztésre szorulnak.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: