Megköszönték a támogatást
A Bajai Halfőző Fesztivál főnapján adták át a rendezvény támogatóinak járó bogrács díjakat a városháza udvarán. A négy napos program megszervezéséhez az idén is sokan hozzájárultak a helyi és a hazai vállalkozók közül. A fesztivál díszvendége ezúttal a horvátországi Biográd küldöttsége volt.
A tűzgyújtás előtt, a városháza udvarára várták mindazokat, akik segítettek az idei program létrejöttében. A város vezetése és a szervezők az előző évekhez hasonlóan egy jelképes bográccsal köszönték meg a támogatók munkáját.
A vállalkozók közül sokan szívügyüknek tekintik a Bajai Halfőző Fesztivált.
Szabó Szabina, ügyvezető, Foody Product Kft.
„Elsősorban, mint bajai vállalkozó a bajai rendezvényeket szeretnénk támogatni mindenképpen és ez már egy hagyomány részünkről, kellemes együttműködés a várossal.”
A helyiek és az országos támogatók a kezdetek óta a rendezvény sikere mögött állnak, mondta Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője.
Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője
„Széles összefogás van emellett a rendezvény mellett, tehát nemcsak arról van szó, hogy valakik szeretik a halászlét, hanem a helyi vállalkozások és a város össze tud fogni minden esztendőben és egy kultúrájában és egyéb tekintetben is egy színvonalas rendezvényt tudjuk szervezni minden évben.”
Az idei fesztivál díszvendége a horvátországi testvérváros, Biográd küldöttsége volt, akik nem érkeztek üres kézzel. A helyiek pedig egy focilabdával is meglepték a horvátokat, hiszen a válogatott vasárnap világbajnoki döntőt játszott. Fercsák Róbert, Baja polgármestere úgy fogalmazott, a halfőző fesztivált éppen a jó barátságok teszik igazi élménnyé.
Fercsák Róbert, polgármester, Baja
„A jelentőségét és a közkedveltségét a hagyományőrzésben és abban látom, hogy ez igazán arra invitálja az embereket, hogy baráti közösségek, társaságok jöjjenek össze, beszélgessenek, barátkozzanak, tehát egy nagyon kellemes időtöltés, annak apropóján, hogy halat főzünk és természetesen jófajta borokat kóstolunk hozzá.”
A fesztivál vendége volt Nagy István agrárminiszter is, aki elmesélte, hogy Baján volt katona. A Nyírségből érkezve először bizonytalanul nézte a helyiek tésztás hallevét, ma viszont már ő maga is a bajait főzi.
dr. Nagy István, agrárminiszter
„Megvan a módja, a mikéntje, az imidzse szervesen hozzátartozik minden bajaihoz ez a történet és ők nem a levegőbe beszélnek, hiszen tízszer több halat fogyasztanak, mint Magyarországon bárhol. Az a 80 kilogramm halmennyiség, amit az itteni emberek megesznek, az olyan példaértékű, amit mindenkinek követnie kellene, ha Magyarország minden lakosa ennyi halat enne, akkor nagyon egészségesek lennénk és nagyon boldogok lennénk.”
A díjátadón hirdették ki a Baja város bora verseny nyerteseit is. A vörösborok közül a nagybaracskai Aladics Borászat 2017-es cabernet savignon borát értékelte a legjobbnak a szakmai zsűri.
Aladics Norbert, borász, Aladics Borászat, Nagybaracska
„Nálunk felesben vannak a fehér és vörösbor szőlőfajták, de úgy látom, hogy a piac a vörösborok felé húz, legalábbis a mi régiónkban, de a rosé borok is kiválóak és a fehérek is nagyon jók itt a mi borvidékünkön.”
A fehér borok közül a Koch Borászat, míg rosé kategóriában az Antal Pincészet vehette át a város bora címet.