23. alkalommal lobbant fel a láng « Bajai TV

23. alkalommal lobbant fel a láng

  • július 16, 2018
  • Csodálatos Baja 2018
  • 23. alkalommal lobbant fel a láng bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2018-ban is remek hangulatban zajlott a Bajai Halászléfőző fesztivál. Az idén immár 23. alkalommal adott otthont a város a gasztro-kulturális rendezvénynek, amelyre ezúttal is rengetegen látogattak el. A vendégek a kulináris élvezetek mellett élményekből sem szenvedtek hiányt, a négy napos fesztiválon ugyanis rengeteg program közül válogathattak.

Finom ízek, vidám asztaltársaságok és felhőtlen hangulat jellemezte a 23. Halászléfőző fesztivált. A négy napos rendezvénysorozat minden évben rengeteg látogatót vonz a városba az ország és a világ különböző pontjaiból, ez az idén sem volt másképp. A fesztivál csúcspontjaként számontartott hivatalos tűzgyújtást megelőzően Baja város polgármestere köszöntötte a vendégeket.

Fercsák Róbert – polgármester, Baja
„Tisztelt Hölgyeim és Uraim, 1996 óta július második hétvégéje ünneplőbe öltözteti Baját és a bajaiak szívét. Kiemelt nap ez mindannyiunk számára, hiszen olyan eseményre kerül sor, amely oly messzire mutató értékeket vonultat fel évről-évre, hogy abba még belegondolni is boldogság, nem hogy személyesen megélni.”

A jelképes tűzgyújtásra minden évben olyan személyt kérnek fel, aki fontos szerepet tölt be Baja életében és munkájával hozzájárul a város sikeréhez. Az idei évben dr. Novics György a Bajai Halfőző Lovagrend elnöke tudhatta magáénak a megtiszteltető feladatot. Az örökös halászléfőző bajnok címmel is rendelkező elnök köszöntőjében röviden bemutatta a két évvel ezelőtt létrejött szervezetet.

Dr. Novics György – elnök, Halfőző Lovagrend, Baja
„Fő tevékenységünk a jótékonysági halfőzéseken való részvéte, Baja város képviselete különböző halfőző gasztro fesztiválokon, valamint a méltán híres bajai halászlé népszerűsítése azzal, hogy a fiatalságot is bevonjuk ebbe.”

Évről-évre nagyobb lelkesedés és népszerűség övezi a fesztivált, ezt az is jól láttatja, hogy idén közel 1500 főzőhelyet váltottak meg a résztvevők a főtéren és a Petőfi-szigeten- mondta a Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója.

Bócsa Barnabás – ügyvezető igazgató, Baja Marketing Kft.
„Töretlen a lelkesedés, úgy gondolom, ettől több főzőhelyet nem is tudunk kialakítani, hiszen az új szökőkút elkészült. Emiatt a főtérről egy picit kiszorulunk a sziget felé, ott meg már annyira megteltünk, hogy ott sincs lehetőség új helyeket beiktatni. Örülünk ennek a számnak, örülünk, hogy a baráti társaságok itt vannak, főznek és meghívják ide a vendégeiket.”

Hat órakor a főtéren is kezdetét vette a főzés. Noha évről-évre több a vidéki vendég, továbbra is többségében vannak azok a csapatok, akik tősgyökeres bajaiként a már megszokott főzőhelynél készítik el a hungarikumot.

„Bizonyos mértékig baráti társasággal és a rokonokkal álltunk össze, mert én azt gondolom, hogy nekünk bajaiaknak, habár sokan azt mondják, hogy nyűg kijönni ide a térre főzni a halászlét, én azt gondolom, hogy őriznünk kell ezt a hagyományt. Nagyon jól érezzük itt magunkat, jönnek az ismerősök, barátok úgyhogy nagyon örülök, hogy itt lehetünk.”

Az egyik asztaltársaságnál a bajaiak mellett dunaújvárosi és dunaföldvári vendégek is helyet kaptak, a halászlé azonban hazai recept alapján készült.

„Itt a bajai útmutatás van érvényben, ez abszolút bajai recept. Mi egyébként is vendégek vagyunk itt, bár most már mi is próbálkozunk a halfőzéssel. Egyébként Dunaföldváron egyik családnál így főzik, a másik családnál meg máshogy, de többségében ott is a bajai halászlét főzik.- Milyen szokott lenni a hangulat nálatok a csapaton belül? – Nézz szét, fantasztikus.”

A résztvevő vendégek és a szervezők is egyetértettek abban, hogy a közel negyed évszázados múlttal rendelkező fesztivál titka a közösség építésben rejlik, a rendezvénysorozatnak köszönhetően ugyanis rég nem látott ismerősök is találkozhatnak egymással. A jó halászlé elkészítéséhez tehát nem elegendő a kiváló alapanyag, megfelelő társaságra is szükség van.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: