Nem érkeztek üres kézzel « Bajai TV

Nem érkeztek üres kézzel

  • július 17, 2018
  • Önkormányzat
  • Nem érkeztek üres kézzel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szombaton a kiállításmegnyitó után a népes horvát delegáció és vendéglátóik a Petőfi-sziget felé vették az irányt. Baja 2016-ban írt alá testvérvárosi szerződést Biográddal, akik az idén díszvendégként érkeztek a Halfőző Fesztiválra. A Turisztikai Központ melletti Testvérvárosi Park pedig új elemmel bővülhetett a látogatásnak köszönhetően.

A testvérvárosi parkot 3 évvel ezelőtt, a XX. Halfőző Fesztiválon avatták fel egy marosvásárhelyi sziklával, valamint egy erdőszentgyörgyi kopjafával, azóta pedig már több ajándékkal bővült. Az idén, köszönhetően a biográdi küldöttségnek, újabb elem került a Turisztikai Központ előtti zöldterületre. Biográd egy olyan lámpaoszlopot adományozott Bajának, amilyen náluk a tengerparti sétányokat díszíti. Az avatáson Fercsák Róbert polgármester hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, főként mivel Baján jelentős a horvát nemzetiségi közösség létszáma.

Fercsák Róbert, polgármester, Baja

Ezek a szoros együttműködések, hagyományápolás, a saját kultúrának az ápolása azzal jár, hogy természetesen az anyaországi intézményekkel, így lehet mondani, hogy a biográdi kulturális területen, gasztronómiai területen a turizmus területén, oktatási területen, tehát bármiben elképzelhető ez az intézményi és egyéb vonatkozású együttműködés. És ez működik is Biográddal természetesen, előtte is működött, de hogyha ez a papíros aláírás számít, akkor azóta talán még jobban.”

A programon a horvát nagykövet is részt vett, aki elmondta nagy öröm számára, hogy a testvérvárosi kapcsolat keretében az emberek, családok megismerhették egymást, baráti szálak szövődtek.

Dr. Mladen Andrlic, nagykövet, Horvát Köztársaság Nagykövetsége, Budapest

Második alkalommal vagyok Baján, első alkalommal a bajai Nagy Prélón vettem részt, ahol nagyon jól éreztem magam, ma pedig ismét baján vagyok, és ismét egy olyan eseményen, ahol örömömre horvátok is részt vesznek.”

Az ilyen események fontosak a város és a térség életében is-mondta Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője

Minden olyan kapcsolat, ebben az esetben testvérvárosi kapcsolat, amely megvan akár a határon túli magyarsággal, akár a bennünket körbevevő országokkal, más országokkal , az erősít minket is nemcsak őket. Baja egy soknemzetiségű város. Régóta élünk itt együtt, tiszteljük egymást. És azt gondolom, hogy az, hogy vannak partnereink, az, hogy van kire számítanunk, az fontos a hétköznapokban is, de igazán az ilyen ünnepi alkalmakkor érezzük ezt, hogy milyen jó ez.”

Az avatás végén a felek összegyűltek egy közös képre a horvát ajándék alatt. A szépen megmunkált szerkezet a szellemi világosságot, a jót és a szeretet szimbolizálja-hangzott el az eseményen.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: