Minden mi szem-szájnak ingere
Finom ételekből, különleges sörökből és jó hangulatból sem volt hiány a hétvégén tartott gasztronómiai rendezvénysorozaton. Az időjárás ugyan a péntek esti megnyitónak nem kedvezett, másnap azonban az égiek is megkegyelmeztek a rendezvénynek, így hétvégén a látogatók zavartalanul élvezhették a fesztivál nyújtotta lehetőségeket.
A péntek esti zivatart követően sokan csalódottan hagyták el a BeerBQ fesztivál helyszínét, szombatra azonban nyoma sem maradt a korábbi esőnek, így már a kora délutáni órákban megjelentek az érdeklődők a Tóth Kálmán téren. A rendezvényen a hazai kisüzemi sörmanufaktúrák is kitelepültek, így a látogatók többféle ízesítésben kóstolhatták meg a kézműves alkoholos italokat. Az egyik vidéki vállalkozás standjánál például különleges gyümölcsös ízű sörök közül is lehetett válogatni.
Szász-Fóris Réka-értékesítő, Etyeki Sörmanufaktúra
„Annyira kedvelik az emberek, hogy muszáj ízesített söröket gyártanunk. Az áfonyástól a szedresig, a trópusi gyümölcsös söröktől kezdve kedvelik az emberek és nemcsak a nők, hanem úgy vettük észre, hogy a férfiak is szívesen megkóstolnak egy meggyes, vagy akár egy bodzás sört is.”
Alkohol mellett ételekből sem volt hiány, így a kilátogatók az italok mellett mutatós hamburgerekkel és szendvicsekkel is megismerkedhettek. Az egyik mozgó étterem pultjánál egyedi fűszerezésű, különleges sertéshúsból készült szendvicseket kínáltak a kóstolni vágyóknak.
Takács Gergely, tulajdonos, Zabáljcsak!
„Ez egy sertéslapocka, ez itt már holnapra készül. Ezt 12-16 órán át füstöljük alacsony hőmérsékleten, 100-110 fokon készül. Ezt kínáljuk egy olasz péksüteményben, amit megpirítunk fokhagymás olivaolajon, erre megy fokhagymás tejföl, arra a sertéshús és a saját főzésű barbeque szószunk.”
A résztvevők között többen is akadtak, akik visszatérő vendégként látogattak ki a rendezvényre.
„Most már másodszor vagyunk itt, mert tavaly is voltunk és akkor is tetszett a fesztivál. Szerintem nagyon jó.- Akkor pozitív emlékeid vannak az előző évi rendezvényről?- Igen, nekem nagyon tetszett tavaly is.”
A rendezvény népszerűségét az is jól láttatja, hogy a környékbeli településekről is érkeztek vendégek Bajára.
„Elég messziről jöttünk, Dombóvárról. Gyönyörű Baja, körbejártunk a kis vonattal, az is tetszett, egyedül a palacsinta hiányzott. Nagyon hangulatos a város.- Honnan értesültek a rendezvényről és miért döntöttek úgy, hogy ellátogatnak a városba? -Kerestünk egy olyan gasztrorendezvényt, amire mehetünk hétvégén és a párom nagyon szereti a kézműves söröket.”
Egyeseknek valóban különleges volt a hétvége, egy ifjú pár ugyanis a rendezvény főnapján mondta ki a boldogító igent. A fesztivál házigazdái a friss házasokra is gondoltak, így egy pohár sörrel lepték meg a templomból kilépő párt. A szervezők biztosítottak róla, a gasztronómiai fesztivál a jövőben tovább folytatódik, így várhatólag a következő évben sem maradnak az ínyencek étel és ital nélkül.