Elpusztult fiókák « Bajai TV

Elpusztult fiókák

  • augusztus 7, 2018
  • Nincs kategorizálva
  • Elpusztult fiókák bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagy számban pusztulnak el a fehér gólya fiókák augusztusban. A madarak ugyanis ilyenkor tanulnak repülni, elhagyják a fészküket, ekkor történnek a balesetek. A természetvédelmi szervezetek és az áramszolgáltatók már hosszú ideje közösen munkálkodnak a madarak védelme érdekében.

A bajaszentistváni fehér gólya fészkeknél szerencsére még nem történt baleset, de a fiókák áramütés miatti elpusztulása országos szintű és több évtizede fennálló problémát jelent. A középfeszültségű vezetékek emellett más fajoknál is problémát okoznak. Az áramütésben elpusztult madarak listáján szerepel többek között a vörös vércse, az egerész ölyv, a parlagi és réti sas is. A legnagyobb számban ilyenkor a fehér gólyák érintettek és a lakosság is főleg ilyen esetekkel találkozik.

Kalocsa Béla – elnöke, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportja

Ilyenkor a fészkelőhely környékén található középfeszültségű vezetékek oszlopaira szállnak rá. És ez egy olyan nagyságrendű probléma, több eset van, de több ezer ilyen nagy testű madár pusztul el évente. A környékről már idén is vannak ilyen adatok.

A tavalyi adatok szerint a környékbeli településeken, ahol van fészek, szinte mindenhol pusztultak el fiókák és néhány idősebb madár is. Hazánkban mintegy 50 ezer km hosszú vezetékről van szó, ami problémát jelenthet, ezeket kellene a madarak számára biztonságossá tenni. Az áramszolgáltatók, a természetvédelmi és civil szervezetek közösen dolgoznak a megoldáson. A legveszélyesebb szakaszokat és oszlopokat fokozatosan szigetelik, illetve egyes területeken a föld alá vezetik azokat. Az új vezetékeket pedig eleve madárbiztos módon szerelik fel, tette hozzá Kalocsa Béla. A felek az úgynevezett akadálymentes égboltról 2008-ban kötöttek megállapodást.

Solt Szabolcs – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Európában egyedülálló és kvázi ezzel a szakma élvonalát képviseljük. Például Horvátország ennek az elképzelésnek a mintájára próbálja a saját madárvédelmi céljait képviselni és veszi át ezeket az elgondolásokat, sémákat tőlünk. VÁGÁS Az tény, hogy ennek a haladási ütemét ezt fel kellene nagyon pörgetni

2007 és 2017 között 3600 fölötti madárpusztulási esetszámot regisztráltak országos szinten. A jó hírek között említendő viszont, hogy több pályázat keretében eddig tízezres nagyságrendben sikerült az oszlopokat madárbiztossá tenni, bár ezzel együtt is még messze vannak a végcéltól, tette hozzá Solt Szabolcs.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: