Elszaporodott algák « Bajai TV

Elszaporodott algák

  • augusztus 9, 2018
  • Nincs kategorizálva
  • Elszaporodott algák bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az alacsony vízállás, a sok napsütés és víz felmelegedése miatt elszaporodtak a különféle algák a Sugovicában. Látványra ez nem szép, a fürdőzés pedig már tilos a szabadstrandon, mégis egy természetes folyamatokról van szó, mondta el kérdésünkre Dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja.

A fürdőzni, hűsölni vágyók nem örülnek a víz felszínén úszó élettelen alga csomóknak, de természetes folyamatokról van szó a Sugovicában, mondta Dr. Bíró Tibor. Az algáknak van egy napi és egy éves életciklusuk, ami a hőmérséklettől és a napsütés mértékétől függ, mint minden biológiai, biokémiai folyamat, ami az állóvizekben zajlik. A jelenlegi hidrológiai helyzetben pedig a Sugovica annak tekinthető. Ha melegszik a víz, akkor kevesebb lesz az oldott oxigén tartalma. A másik kedvezőtlen folyamat pedig az, hogy van, ami ezen felül felhasználja az oxigént, magyarázta a folyamatokat a szakember. Emellett nincs olyan növényzet, például nád a vízben, ami a természetes tisztítást elvégezné.

Dr. Bíró Tibor – dékán, NKE Víztudományi Kar

A növényi tápanyagokat, kitüntetetten a nitrogén és foszforról beszélünk, nincs ami eltávolítsa, és nyilván ennek a mellékágnak azért van nitrogén, foszfor terhelése különböző forrásokból, akkor az bizony elindítja az alga termelést, különösen akkor, amikor kevésbé hordalékos a víz, hiszen különösebb árhullám nem érkezett jó ideje már a Dunán, és amikor átsüti a nap, jól felmelegszik a víz, akkor bizony ez jó táptalaj az algának. Először a zöld algák jelennek meg, magasabb hőmérsékletnél pedig beindul a kék alga, kék moszatnak a termelődése is.

A kék alga kiválaszt olyan anyagot, ami bőr irritációt okozhat, de ez egyénenként eltérő lehet, mindenesetre a strandolás ebben az időszakban nem javasolt. A csökkent oldott oxigén tartalomra különösen érzékenyek a vízben élő gerinctelen állatok, például a kagylók, ezek nagy számban pusztulnak el ilyenkor. A parton legnagyobb számban a vándorkagylókat látjuk, ami nem őshonos hazánkban. Ennek leginkább a a dolmányos varjúk örülnek, hiszen terített asztal várja őket a kánikulában. A kagylók elpusztulásával járó kellemetlen szag az illó zsírsavaknak és az ammóniának köszönhető, amik a szerves anyag bomlásából származnak, tette hozzá a Víztudományi Kar vezetője. A Sugovicában augusztus végén, szeptember elején alakul ki általában a mostanihoz hasonló szélsőséges helyzet. Nagyobb vízállásnál, alacsonyabb hőmérsékletnél kitisztul majd a víz, bár a meteorológiai előrejelzéseket tekintve, erre még néhány hetet várni kell.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: