Közfoglalkoztatás másként

Változnak a közfoglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi szabályok. Szeptember elsejétől az új kormányrendelet lép életbe. Ez többek között érinti a munkabér meghatározását, valamint azt, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyt kötelező elfogadni.

Az új rendszer szerint a közfoglalkoztatási bér teljes munkaidőben, a szakképesítést, illetve középfokú végzettséget nem igénylő munkakör esetén bruttó 57 ezer forint lesz havonta. Teljesítménybér alkalmazásakor ez csökkenthető, ha az alkalmazott nem teljesíti a 100 százalékot. A legalább középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakör betöltése esetén a havi bruttó munkabér 78 ezer forint lesz. A köz-foglalkoztatottakra vonatkozó eddigi szabályokhoz képest szeptembertől lényeges változás, hogy a munkaügyi központhoz forduló álláskeresőknek bármilyen állás felajánlható, iskolai végzettségtől vagy lakóhelytől függetlenül.

Szenoradszki Endre vezető, BKMKH Munkaügyi Központ Bajai Kirendeltség:
Eddig ugye olyan állást lehetett csak felajánlani, ami naponta 2 illetve 3 órás utazást vett igénybe, most, ha közfoglalkoztatásról lesz szó, akkor akár olyan állás is felajánlhatunk, ami az ország  másik felében van, amennyiben a közfoglalkoztató vállalja a szállást és a napi egy napi meleg étkeztetést, továbbá az utazás költségeit.

A bérpótló juttatásban részesülőknek kötelező lesz ezt elfogadni. Ez azt jelenti, hogy felsőfokú végzettséggel, vagy több diplomával is kirendelhetők az álláskeresők például építési törmelék lapátolására az ország másik felén. A munkaügyi központ vezetője, Szenoradszki Endre elmondta: komoly következményekkel jár, ha valaki visszautasítja a közfoglalkoztatási állást.

Szenoradszki Endre vezető, BKMKH Munkaügyi Központ Bajai Kirendeltség:
Törölnünk kell a a nyilvántartásból, ami azt jelenti, hogy értesítenünk kell a jegyzőt, és a jegyzőnek meg kell szüntetnie a bérpótló juttatást. Amit majd legközelebb csak egy év múlva állapíthat meg. Tehát nagyon súlyos szankciói vannak a munka elutasításának.

A bérpótló juttatás neve szeptember elsejétől „Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra” változik, az összege viszont továbbra is 28.500,- Ft marad.

Print Friendly, PDF & Email

0 Bejegyzés

Tedd meg az első bejegyzést!

Kommentáld ezt a bejegyzést!

 

%d blogger ezt szereti: