Nagy Préló

Ismét kitáncolhatták magukat a bajai és a környékbeli bunyevácok és a délszláv zene kedvelői. A hétvégén megtartották ugyanis a Nagy Prélót, ami a nemzetiség egyik legnagyobb rendezvénye az év során. A mulatság rangos vendégek részvételével kora estétől egészen hajnalig tartott.

A rendezvény a hagyományokhoz híven a bunyevác himnusszal kezdődött, majd ezt követték a látványos táncos, énekes műsorszámok az óvodások és az idősebb korosztály részvételével. Az este során a helyi délszláv zenét játszó együttesek húzták a talpalávalót, valamint itt volt Szerbiából Zvonko Bogdan, a tamburazene egyik leghíresebb képviselője. Az eseményen vendégként részt vett többek között a horvát nagykövet, aki elmondta, több dolog miatt is fontos neki, hogy itt lehet.

Ivan Bandić  – nagykövet
Egyrészt úgy érzem magam, mint otthon, mert hosszú ideje vagyok Magyarországon, korábban mint főkonzul, most mint nagykövet, és ettől kezdve úgy jövök erre a vidékre, mintha haza jönnék. Másrészt, mint nagykövet, a feladataim közé tartozik, hogy a Magyarországon élő horvátokat és a rendezvényeiket látogassam, de ez a rendezvény különösen a szívemhez nőtt. Nem utolsó sorban a mai este azért is fontos, mert lehetőségem van találkozni a magyarországi nagykövettel, aki Belgrádban szolgál, és itt alkalmam van tapasztalatot cserélni vele.

A bajai prélónak több, mint 100 éves hagyománya van. A bácskai horvátoknak ez egy központi rendezvénye, ami összefogja a környék bunyevác lakosságát – mondta
a bajai Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Emellett azt is megemlítette, hogy már több éve minden prélóra meghívnak egy-egy ismert horvát előadóművészt.

Angela Šokac-Marković – elnök, Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat
A mai vendégünk meg különösen közkedvelt a bácskai horvátok körében, és talán ennek tulajdonítható, hogy ilyen szép számmal jöttek össze az emberek a mai estén.

A prélóra fiatalok és idősek, horvátok, sokácok, bunyevácok és magyarok egyaránt eljöttek.

Dervenkár Matild
Bajáról érkeztem. Három éve lakom Baján és nagyon jól érzem magam. – Volt már Prélóban korábban is. – Nem, még soha nem voltam, ez életem első prélója.

Az ünnepélyes megnyitón beszámoltak többek között a bajai horvát kisebbség sikereiről is. Például arról, hogy a város 1 millió forinttal segítette a nemzetiséget, ami lehetővé tette, hogy a csaknem tíz évvel ezelőtt bezárt Csitaonica, vagyis olvasókör újra megnyitotta kapuit. A kisebbségi önkormányzat feladata ezentúl az, hogy azt megtöltse élettel és programokkal.

Print Friendly, PDF & Email

1 hozzászólás

 1. Muity Mijo szerint:

  Kedves Szerkesztők!

  Engedjetek meg pár észrevételt.

  Idézek: “Zvonko Bogdan, a tamburazene egyik leghíresebb képviselője.”
  Ez talán helyesebb ekként: “Zvonko Bogdan, a bunyevác nóták leghíresebb képviselője.”
  Az viszont igaz, hogy előadásain szinte kivétel nélkül tamburazenekar kíséri.

  Egyébként Baján a prélók sosem horvát, hanem bunyevác rendezvények voltak, miként annyi minden mást is, úgy ezt a szép hagyományt is el kívánja orozni a horvátok asszimilációs politikája. Nem fog nekik menni.

  Ivan Bandić körülbelül úgy érezheti magát nálunk otthon, mint Szulejmán pasa Budán. Sajnos minden oka megvan rá.

  A tisztséghalmozó Angela Šokac-Marković a Csitaonica esetében inkább adná vissza a bajai bunyevác nép saját kezével épített tulajdonát ahelyett, hogy horvát érdekek kiszolgálására venné ezt is igénybe, hiszen trükkös módszerekkel fészkelte be magát ide.

  Viszont ezt a mondatot így köszönöm, ahogy itt jegyezve van, mert így igaz: “A prélóra fiatalok és idősek, horvátok, sokácok, bunyevácok és magyarok egyaránt eljöttek.”

  Még egy dolog: én a szervezők és megjelent prominenseik helyében mélyen szégyellném, ha a bunyevácok egy olyan élő legendáját, mint Zvonko Bogdan, leginkább egy gazdasági csűrre emlékeztető fedél alatt fogadtam volna előadást tartani.

Kommentáld ezt a bejegyzést!

 

error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: