Nyári betegségek
Könnyen megkeseríthetik a nyaralást a gyomorrontással, hasfájással és hányingerrel járó fertőzések. Az orvosok a melegben legtöbbször szalmonellával vagy a campylobacter okozta panaszokkal találkoznak. Pedig az alapvető higiéniás szabályok betartásával ezek megelőzhetőek lennének.
Gyorsan fogynak a standoknál a nyári szezongyümölcsök, mint ahogyan a görögdinnye is. A finom falatokkal viszont érdemes elővigyázatosnak lenni, hiszen a meleg időben nem csak a tojás és a tejtermékek, hanem a mosatlan zöldség, gyümölcs és a hús is gondot okozhat. Szerencsére a vásárlók többsége odafigyel arra, hogy mit és milyen körülmények között fogyaszt otthon, vagy egy nyaralás során.
Emesz Margit
„Föltétlenül, igen. Főleg ha vendéglőbe megyünk, Szálkán voltunk múltkor, szép volt a vendéglő, csodálatos finom ebédet kaptunk és azért figyelünk ezekre a dolgokra, de nem történt semmi és szép volt a tó és kellemes volt a természetben.”
A fertőzések többsége a várandósokra, a legyengült immunrendszerű idősekre és a kisgyermekekre jelent nagyobb veszélyt. A tünetek igen kellemetlenek; hasmenéssel, hányással, magas lázzal és hasi görcsökkel jár a baktériumok okozta ételmérgezés. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a főzés és az étkezés előtt alaposan mossunk kezet, a gyümölcsöt, zöldséget és a nyers húst pedig ajánlatos hígított hypos vízben leöblíteni. A legtöbb probléma a nem megfelelő tárolásból adódik.
Dr. Fehér Pálma, házi gyermekorvos
„Az ételeket főzés után 24 óráig a hűtőben tarthatjuk, de be kell rakni a hűtőbe minél hamarabb, főleg a kánikulai nagy melegbe, mert bizony kórokozó baktériumok elszaporodhatnak benne. A nyári melegben nagyon gyakori és bakteriális fertőzés többnyire szalmonella, és campylobacter fertőzésekkel találkozunk.”
Utóbbi kórokozó a gyomor- és bélrendszert támadja meg, ami elsősorban szennyezett ivóvíz, vagy nyers csirkehús fogyasztása miatt alakulhat ki. Fehér Pálma hozzátette, a vásárolt élelmiszerek mellett, a megfelelő folyadékbevitelre, a vízparton pedig a bőrfertőzésekre érdemes még odafigyelni. A friss sebeket és az elkapart szúnyogcsípéseket is betadinnal kell fertőtleníteni.