Jobb minőségű kenyér
Egészségesebbek és finomabbak lesznek azok a kenyerek, amiket az új szabályrendszer alapján készítenek el a pékségekben. A módosítás elsősorban a termékek összetételére vonatkozik, de a jövőben az egyes pékáruk tömeg előírása is megváltozik. A változás következtében magasabb rosttartalmú termékeket fogyaszthatnak a vásárlók.
A jövőben magasabb rost és alacsonyabb sótartalmú termékeket állítanak elő a pékségekben. Csütörtöktől lépett hatályba a Magyar Élelmiszerkönyv által bevezetett módosítás, amelynek következtében megváltozik a kenyerek összetétele.
Virág Szabolcs- ügyvezető, Sugó Pékség
„Az eddigi rozsos kenyerek meghatározásánál korábban 15 százalék volt, most 30 százalékban kell tartalmazni a rozsliszt arányát, illetve a rozskenyereknél eddig 40 százalék volt és most 60 százalék, ami jelentős változás. A Magyar Élelmiszerkönyv eddig is meghatározta például a félbarna, fehér kenyereknek az összetételét, ebben nem történt változás.”
Virág Szabolcs elárulta, a legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyereket érinti, hiszen míg korábban elegendő volt 5 százalék teljes kiőrlésű liszt felhasználása, addig ezután csak azok a termékek nevezhetőek teljes kiőrlésűnek, amik minimum 60 százalékban tartalmazzák a speciális lisztet. A szigorítás a pékáruk sótartalmát is módosítja.
A bajai Mester család által vezetett sütödét nem érintette a változás, hiszen mint mondták, évek óta törekszenek arra, hogy termékeik magas tápanyag és alacsony sótartalommal rendelkezzenek. A vállalat vezetője szerint a módosítás következtében a vásárlók tudatosabban fogyasztanak majd pékárukat.
Mester Miklós- ügyvezető, Optimum Kkt.
„Ennek az egész jogszabálynak két része van, az egyik, hogy amire ráírják, hogy teljes kiőrlésű, vagy rozskenyér, az legyen is az, tehát azt adják el, ami konkrétan rá van írva a termékre. A másik része a sótartalommal kapcsolatos. Nem helyes, ha a sóval elfedik az ízeket, és a technológiai hibákat.”
Szakemberek szerint érdemes minél magasabb rosttartalmú termékeket fogyasztani, hiszen azok jótékony hatással vannak a szervezetre.
Martalicsné Soós Adrienn- dietetikus, Bajai Szent Rókus kórház
„Ha sok rostot fogyasztunk és megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk hozzá, akkor ez a bélrendszerből a bélsarat jobban kimossa, kimozdítja. Mivel nagyon sok a daganatos megbetegedés a bélrendszer tekintetében is, így annak megelőzésében is fontos szerepe van.”
Az általunk megkérdezett pékség vezetője azt mondta, a módosítás következtében ugyan megnövekedhet az egyes termékek anyagköltsége, de ez nem befolyásolja majd a pékáruk fogyasztói árát.