Pasmani csipkék

  • július 11, 2017
  • Nincs kategorizálva
  • Pasmani csipkék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

 

A 22. Halfőző Fesztivál keretében nem csak a gasztronómia került középpontba Baján hanem a kultúra is. Pénteken este a testvérvárosokból érkezőket és az őket vendégül látó bajai családokat várták vacsorára a Turisztikai Központba, akik előtte egy különleges kiállítást is megtekinthettek. Goran Vranić fotóin egy olyan eszköz jelenik meg, amely nélkül a bajai halászlé sem lehetne, ez pedig nem más, mint a háló.

A program a Cabar zenekar spontán zenélésével kezdődött, akik a népek udvarában léptek fel eredetileg ezen az estén. A Turisztikai Központban helyet kapó tárlat a Pasmani csipkék címet kapta, mivel a zágrábi fotóművészt Goran Vranićot a horvátországi Pasman szigetén található halászhálók ihlették meg. Fercsák Róbert polgármester köszöntőjében elmondta: az idén is nagy örömmel fogadták a delegáció tagjait a városban a négy napos fesztiválon, akiket igyekeznek minden évben színvonalasan szórakoztatni.

Fercsák Róbert, polgármester, Baja

Csütörtöktől egészen vasárnapig tart és felölel sokféle egyéb elfoglaltságot is. Kínál sok olyan lehetőséget, ami az ide látogató vendégeket szórakoztatja, elfoglalja, de a bajaiakat is. Így természetesen kulturális része is van ennek. És hát ezen a kereten belül több olyan új elem került az idei rendezvénybe, mint ez a kiállítás.”

Az egybegyűlteket az este folyamán köszöntötte a Horvát Köztársaság pécsi Főkonzulja, Vesna Haluga is, akitől a kiállítás ötlete is származott. Beszédében a horvát kulturális örökség őrzőjének nevezte Goran Vranićot, aki már ötödik alkalommal állította ki képeit Magyarországon. A művész legújabb tárlata 34 képből áll, amelyet a halfőző fesztivál ideje alatt tekinthettek meg a látogatók.

Goran Vranić, fotóművész, Zágráb

A kiállítás anyaga kimondottan Bajára készült. A tárlatot még valamikor a tél végén beszéltük meg. A képek a tavasz folyamán a horvátországi Pasman szigetén készültek, és a barátságot szimbolizálják.”

Jelen esetben a Baja és a horvát testvérvárosai közötti barátságot. A Pasmani „csipkék” nyílt és szabad fotókompozíciók, melyek az Adriai-tengerhez és a Dunához hasonlóan összekötik és táplálják az embereket, és a virtuális háló korában arra intik őket, hogy maradjanak meg embernek-tette hozzá a fotóművész.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: