A kékfrankos éve
A kékfrankos évének nyilvánította 2018-at a Földművelésügyi Minisztérium. Azért esett erre a szőlőfajtára a választás, mert jelenleg ez a legnagyobb területen termesztett bor alapanyag Magyarországon. A népszerű fajtával mintegy 7 ezer hektáron foglalkoznak hazánkban.
Metszik a sorokat a kékfrankos szőlőben. Sümegi József 30 hektáros területén a legnagyobb számban ez a fajta található, itt mintegy hét hektáron terül el kékfrankos. A szőlőfajta szürete szeptember közepétől október közepéig tart, ez attól függ, hogy rosé vagy vörösbor készül belőle. Eredetét nem ismerik pontosan, de nagy valószínűséggel az 1870-es években terjedt el hazánkban. Hívták limbergernek, nagyburgundinak, egyesek szerint pedig mai nevét akkor kapta, amikor Sopronban a francia katonák kék frankossal fizettek a vörösborért.
dr. Sümegi József, borász, Sümegi és Fiai Pincészet
„Egy rendkívül jó növekedésű és nagyon jó bort adó szőlőfajta. A fürtjei körülbelül 10-13 dekásak és a bogyó nagysága is 14-15 milliméteres átmérőjű tehát kiváló, egy-egy hektáron simán elképzelhető normális viszonyok között a 12-13 tonna termés is, de mondjuk 10 tonna per hektáron nagyszerű minőséget is képes adni. Stabil maga a szőlő, tehát minden évben képes hozni ezt a termés mennyiséget, viszont egy kicsit fagyérzékeny.”
A kékfrankos érdekessége, hogy csak Közép-Európában terjedt el, Magyarországon pedig a kékszőlő ültetvények egynegyedét ez a fajta adja, amivel mind a 22 hazai borvidéken foglalkoznak. A gasztronómiában sokoldalúan felhasználható, elsősorban fűszeres, paprikás ételek mellé ajánlják.
Az egyik bajai borkereskedés vezetője szerint télen inkább vörösbort visznek a vásárlók, a kékfrankos alapú nedűk esetében viszont roséból fogy a legtöbb.
Nagy István, tulajdonos, Borháló Baja
„Rendkívül sokfajta felhasználási területe van. Most az elmúlt 10 évben a rosé fogyasztás nagyon megemelkedett, divatba jött, a kékfrankos szőlő nagyon alkalmas rosé alapanyagnak, úgyhogy szerintem a rosék jelentős része kékfrankosból készül. A másik felhasználása, a bikavér legkomolyabb alapanyaga, tehát Szekszárdon, Egerben.”
Kékfrankosból asztali bort és úgynevezett dűlőszelektált barrique hordós tételeket is találni a piacon. A Földművelésügyi Minisztérium a tavalyi Furmint évhez hasonlóan, a Kékfrankos évében is útjára indítja az országkóstolót és számos gasztronómiai és kulturális programot hirdet 2018-ra.