Vita a pálinkáró
Múlt héten az Európai Unió bírósága kimondta: nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarországon 50 literig adómentes a saját felhasználásra főzött pálinka. A kormány még négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy magánfőzés, illetve bérfőzés esetén mentesíti a párlatot a jövedéki adó alól. Ha az Uniós határozat érvénybe lép, jelentősen nőhet a pálinka ára.
Hordókban pihen a cefre ennek a Nagybaracskai szeszfőzőnek az udvarán. A cég már 1984 óta foglalkozik gyümölcspárlatokkal, az irodában több oklevél, és az alapítót ábrázoló festmény is a hagyományokról tanúskodik. Ahogy az üzemeltető elmondta, egy nap akár 120 liter pálinkát is kifőznek.
Király Sándorné, üzemeltető:
A környékbeli falvakból járnak ide. Pontos létszámot azt nem tudnék mondani, de elég szép számmal. Az alapanyagok azok a vegyes gyümölcs, akkor ami tiszta, a körte, akkor barack, szilva, nagyobb mennyiségben fordul elő, és a szőlőtörköly.
A cefrét ebbe az 500 literes üstbe öntik majd a nedű egy páracsövön halad keresztül, míg a különböző hűtések után a finomító üstbe kerül. De a pálinkának nem ez a végállomása. A pálinka előállítása tehát meglehetősen összetett feladat. Az üzemeltető elmondta: ők 51 fokosra állítják be a pálinkát, ami azt jelenti, hogy személyenként 84 liter lehet az adómentes főzet mennyisége.
Aladics József:
Hogyha ezt megadóztatnák, úgy tudom, hogy 1600-1700 forintba kerülne egy liter után az adó, akkor ezt bizonyára nem tennék. Tehát én gondolom, hogy nagyon sok ilyen finom pálinkától elesnének az emberek.
A környékbeliek azért is ragaszkodnak a bérfőzésnek ehhez a módjához, mert a nagyobb mennyiségben előállított pálinka más minőségű, mint az otthon főzötté.
Ádám András, háziorvos, Dávod:
A saját alapanyagból készült, esetleg ilyen nagyüzemi technológiával készített tömény italok esetében is tudjuk az előállítás anyagát, mennyiségét, körülményeit, és az mindenféleképpen hasznos lehet a szervezet számára, mértékkel.
A szeszfőző üzemeltetőjétől megtudtuk azt is, hogy 2010 óta jóval több embernek jött meg a kedve a pálinkafőzéshez, mint korábban.