Most még vidáman ficánkolnak
A magyar halgazdaságok az éves mennyiségük közel negyedét a karácsonyi szezonban értékesítik. Baján továbbra is a ponty a legkelendőbb, emellett szép számban fogy a törpeharcsa és a csuka is. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ünnepi vásárlás előtt már érdemes szólni a boltokban, hogy mennyi halat szeretnénk venni.A Karácsony szinte elképzelhetetlen valamilyen halétel, főleg halászlé nélkül. A bajaiaktól azt szerettük volna megtudni, hogy mikor szerzik be az ünnepi menü egyik legfontosabb fogását. Az időpontok eltérőek voltak. Míg néhányan előre készültek a halvásárlásra, mások azt mondták, Szenteste előtt keresik fel a halboltot. A kereskedők szerint éppen az okozhat torlódást, hogy a legtöbben az utolsó napokig halogatják a vásárlást. Egy kiló pontyért jelenleg 1090, míg egy kiló csukáért 1650 forintot kell fizetni. Ennek a boltnak a vezetője azt mondta: jelenleg egyeztetnek a beszállítóval, az igazán nagy roham az ünnepek előtt várható. Akkor szinte folyamatosan közlekedik a teherautó az üzlet, és a halgazdaságok között.
Grósz Attila, üzletvezető, Potyka Halbolt:
Kizárólag magyar édesvízi halakat forgalmazunk. Nem is nagyon érdemes mással foglalkozni, hiszen itt Baján nagy hagyománya van, de csak ezeknek a halaknak. Nyilván a favorit az a ponty, de jelentős mennyiségben tud harcsa, süllő, illetve csuka fogyni. Illetve még nagy szerepe van a kárásznak és a törpe harcsának is.
Grósz Attila hozzátette: örülnek annak, ha 2-3 héttel Karácsony előtt már jelzik a vevők, hogy milyen halat szeretnének ünnepi fogásként, a tapasztalat szerint azonban nem ez a jellemző. Az mindenesetre biztató, hogy a halfogyasztás december végén tonnában mérhető.