Hiánycikk lehet belőle
Nem kedvezett az időjárás a jégbornak. A Hajós-Bajai Borvidéken második éve nem tudnak ilyen fajta terméket készíteni a borászok. A tavalyi csapadékos időjárás miatt korán rothadásnak indultak a fürtök, és a hőmérséklet sem volt kedvező a jégbor szüreteléséhez.Ebben a pincében érik a Baja mellett fekvő borászat legédesebb nedűje. Az ehhez szükséges rajnai rizlinget általában decemberben szedik le, de az elmúlt két évben erre az enyhe tél miatt nem volt lehetőség. Magyarország első jégborát 1996-ban Sümegi József készítette. A bort legalább három évig hordóban tartják, itt jelenleg a 2007-es évjáratot palackozzák. A különleges nedű készítését a bortörvény szabályozza, ami szerint -7 celsius foknál melegebb hőmérsékletnél nem szabad szüretelni a szőlőt.
dr. Sümegi József, borász, Sümegi és fiai Szőlőbirtok és Pincészet:
A jégbor szüretet mi éjjel három órakor kezdjük. Be van világítva egy két hektáros terület reflektorokkal és azért éjjel háromkor, mert akkor van a leghidegebb. Mert hogyha éjjel háromkor mínusz 7-8 fok van, akkor ez délelőtt tízre általában fölmegy 3-4 vagy 5 Celsius fokra.
A jégbor előállítása költséges és kockázatos is, ezért kevesen vállalkoznak a magyar borászok közül a gyártásra. Ráadásul a munka során szigorú szabályoknak kell megfelelni.
Tornai Tamás, elnök, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa:
A potenciális alkohol tartalmának 16,5 térfogat százaléknak kell lenni, nem kell, hogy ennyi legyen az alkohol benne, hiszen előírja a szabályozás azt is, a legalább 45 gramm literenkénti cukor mennyiséget, a cukornak pedig szőlőből kell származnia, amit kell, hogy tartalmazzon a jégbor. Ezek a legfontosabb szabályok.
A meteorológiai előrejelzés alapján, a borászok az idén legközelebb csak ősszel számíthatnak kedvező időjárási körülményekre. Az elmúlt két évnyi kiesés a piacon egyelőre még nem érzékelhető, de 2019-ben már hiánycikk lehet a magyar jégbor.