Mézes reggeli
Mézes reggelire várták a gyerekeket pénteken az város összes óvodájába. A program nyolc éve Szlovéniában kezdődött el és Európa szerte népszerűvé vált. Hazánk tavaly csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja a hazai méz népszerűsítése.
Kiflire és dióra csurgatva kóstolhatták meg a gyerekek a mézet az Újvárosi óvodában. Ezenkívül mézeskalácsot sütöttek, mézes teát ittak, és megtanulták azt is, mi a csupor, a kaptár és a lépes méz.
A mézet azonban nem csak az étkezéshez lehet használni, hanem tusfürdő, arckrém és bútorápoló is készülhet belőle. Ezeket a gyerekek otthonról hozták magukkal.
Az óvónők sok más ötlettel is készültek a mézes napra, aminek több célja is volt.
Makida Lászlóné – vezető, 1-es számú tagóvoda
Megszerettessük a gyerekekkel még inkább a mézet, megismerjék a méznek az egészséges hatásait. És hát egy picit a méhecskéknek a munkájába is belelátunk ezáltal.
A Méhész Klub Egyesület elnöke elmondta, az összes óvodát felkeresték Baján, ahová az adománygyűjtés eredményeképpen sok-sok üveg mézet vittek. Gégény Benjamin szerint bár egyre többen fogyasztják az egészséges édességet, a népszerűsítésre még mindig szükség van.
Gégény Benjamin – elnök, Baja és körzete Méhész Klub Egyesület
Mi úgy gondoljuk, hogy elég korán kell elkezdeni ennek az egészséges terméknek a fogyasztását, a megismertetését a célközönségünkkel.
Baján a Mézes reggeli program keretében mintegy 1200 óvodás kóstolhatta meg a finomságot, a környező településeken pedig az alsó tagozatosokat vonták be az országos programba. A kezdeményezésnek is köszönhető, hogy az elmúlt években Magyarországon több mint kétszeresére emelkedett a mézfogyasztás, vagyis a 2010-ben mért fejenkénti 30 dekagrammról 70 dekagrammra nőtt. A távolabbi cél pedig az, hogy ez a szám az évtized végére 1 kilogrammra emelkedjen.