Gyengébb termés

  • június 16, 2017
  • Friss Hírek
  • Gyengébb termés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az átlagosnál gyengébb termés várható az idén meggyből és cseresznyéből. Erről egy szakmai tanácskozáson beszélt Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Az általunk megkérdezett Baja környéki őstermelők viszont nem panaszkodnak, náluk jó termés ígérkezik.

 

 

A meggy termőterülete hazánkban mintegy 13 ezer hektár, az éves termésmennyisége pedig az elmúlt tíz évben 50 és 85 ezer tonna között ingadozott. Az agrártárca tájékoztatása szerint az idei termés valamivel az átlagos alatt lesz, 55-60 ezer tonna várható. Ennek hátterében az áprilisi éjszakai fagyok, valamint a virágzást hátráltató hűvös időjárás állnak. Rácáfol az országos becslésekre az egyik nagybaracskai őstermelő. Aladics József debreceni bőtermővel foglalkozik, ennek június 25-től július 5-ig tart az érési ideje. A 3 hektáron 300 mázsa termést vár, fánként 30-40 kilóval számol. Úgy gondolja, jövő héten már kiviheti a gyümölcsöt a piacra.
Aladics József – őstermelő, Nagybaracska
Öt év alatt nekünk soha nem volt ennyi meggyünk, mint az idei évben, ami várható. Ez részben a fagykároknak köszönhető, részben egy baktériumos fertőzésnek köszönhető, amitől nem tudtuk megvédeni a meggyesünket. Most a legmodernebb szerekkel dolgoztunk és úgy néz ki, hogy pillanatnyilag ez a baktériumos betegség, ami eddig jelentkezett, az megszűnt a meggyesünkben. Tehát most a legmagasabb termésre számtok, ami még talán itt nem volt ebben a meggyesben.
A cseresznye belföldi termőterülete mintegy 3 ezer hektár. A fagykárok miatt az idén ebből a gyümölcsből is az átlagosnál gyengébb, mintegy 7-10 ezer tonna közötti termés várható a tájékoztatás szerint. Germersdorfi cseresznyét árul a bajai piacon az egyik jánoshalmi házaspár. Kaptak egy kis jégverést, de szerencsére még zöld állapotban érte a termést, így nem látszik meg a szemeken. Összességében átlagos termést hoztak a fái, mondta Madarász József.
Aladics József – őstermelő, Nagybaracska
Keresik, főleg ezt a késebbi fajtát, mert ez befőttnek is alkalmas, meg ropogós, jó piacos az állaga, mert keményen tud maradni. A koraiak nem kimondottan.
Az adatok szerint hazákban az egy főre jutó gyümölcsfogyasztás az elmúlt években jelentősen emelkedett: 2010-ben még 37,8 kilogrammot fogyasztottak a magyarok évente és fejenként, 2015-re ez 45,8 kilogrammra emelkedett.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: