Vízre tették « Bajai TV

Vízre tették

  • június 21, 2017
  • Kultúra
  • Vízre tették bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Újabb mérföldkőhöz ért a bajai hajómalom építése. Szerdán vízre tették ugyanis a kettő hajótestet, a házhajót és a völgyhajót. A korábbi fa- és fém munkálatok után most újabb munkafázisok következnek, amiket már a vízen, a Sugovicán kikötött szerkezeten végeznek el a szakemberek.

A hajómalom vízre bocsátásának pillanatai szerda délelőtt a bajai kikötőben. A felvételeken egész pontosan a nagyobbik hajótestet teszi vízre a daru. A hajómalom megfelel a legújabb szabványoknak, fémből készült úszótestekből áll. Egy kettő részből álló katamarán felépítményről van szó, részletezte a szakember. A vízre tétel egy összetett művelet volt, ami sok előkészítést igényelt, és mérföldkőnek számít a hajómalom építésének a történetében.

Keve Gábor – műszaki vezető
“Ez az egyik legkritikusabb része volt, mert óriási súlyokkal kellett dolgozni. Egy hajótest 10 tonnát meghaladó tömegéről beszélünk, amit levegőbe kellett emelni, és beemelni a vízre. Maga a daru is egy elég komoly, ez a talpakkal rendelkező önjáró daru is egy elég komoly önteherrel rendelkezik, és ezeket kellett úgy kibiztosítani, hogy semmi meg ne mozduljon, amíg ez a vízre tétel megtörtént. ”

Ezt követte a kisebbik, 4 tonnás hajótest vízre emelése, majd a kettő rész összeszerelése és elvontatása a Sugovicára. A következő munkafázisban kezdődik a ház építése a nagyobbik hajótestre, és a gépészeti berendezések beszerelése.

Palik Vera – elnök, Bajai Hajómalom Egyesület
“A Hajómalom Egyesület és Baja város életében is, elsősorban természetesen a városom életében is rendkívüli jelentőségű ez a dolog. Mindenki láthatja pillanatokon belül majd a Kagylónál a további munkálatokat, hiszen ott folytatják majd az erdélyi szakemberek a házhajónak, illetve malomszerkezetnek a szerelését. ”

A hajómalom további szerkezetei Erdélyben készülnek el, onnan teherautóval érkeznek hozzánk várhatóan júliusban. Akik kíváncsiak az eseményekre, mostantól a Kagyló előtt követhetik a hajómalom építését, ami a tervek szerint októberig marad ott, majd a végleges helyére vontatják a Türr kilátó melletti Halászati miniskanzen közelébe.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: