TESZEDD!

  • szeptember 15, 2017
  • Friss Hírek
  • TESZEDD! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Évről évre egyre többen csatlakoznak a városban a Te szedd! elnevezésű akcióhoz. Az országos szemétszedési kampány során az önkéntesek több mint kétezer helyszín megtisztítását tűzték ki célul. Baján a helyi cégek mellett az egyetemi hallgatók is csatlakoztak a természetvédelmi akcióhoz.

 

A Sugovica partját és a töltés oldalát járták végig a hallgatók pénteken délután. Leginkább háztartási hulladékot találtak a fűben és a bokrokban, de a szemetelő horgászok után is takarítaniuk kellett a fiataloknak. Fémhulladék, petpalackok és nejlonzacskó is került a zsákokba, de befőttes üvegek és szemeteszsákok is rejtőztek a zöldben. A közszolgálati egyetem Víztudományi Karának diákjai szívesen csatlakoztak az országos kampányhoz.

Nagy Ákos, környezetmérnök szakos hallgató, NKE Víztudományi Kar

Fontosnak tartom az ilyen akciókat azért is, hogy lássák, mindenki érezze, Baja lakosai, vagy az éppen erre sétáló emberek, hogy a mai generációknak próbálják azt tanítani, hogy minél jobban figyeljenek a környezetükre, minél tisztábban hagyják és ez a jövő generációja számára is rendkívül fontos lesz és ha ez így belénk van nevelve egyetemen, de inkább már az általános iskolai és óvodai kortól, akkor én úgy gondolom, hogy így sokkal hatékonyabb.”

2016-ban rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek, összesen mintegy három ezer tonna eldobált hulladéktól tisztították meg hazánk területét. Ezt a mennyiséget egy Budapest nagyságú város lakói másfél nap alatt termelik meg. A Sugovica partján szerencsére most nem volt olyan sok szemét, mint az előző évek gyűjtései során.

Zagyva Dániel, elnök, HÖK, NKE Víztudományi Kar

Ez a Te Szedd! Országos akciójában volt meghatározva, égő, szűró, illetve parázsló dolgokat, illetve zöld hulladékot nem szedhetünk össze, ezen kívül mindent lehet, illetve akkumulátorokat, építési törmelékeket sem rakhatunk bele.”

A legnagyobb hazai önkéntes mozgalomhoz szombaton és vasárnap is lehet csatlakozni. Az akció honlapján térképes kereső segíti az érdeklődőket a kijelölt találkozási pontok felkutatásában. A szervezők minden esetben kesztyűt és zsákot biztosítanak, valamint gondoskodnak a megtelt zsákok elszállításáról. A középiskolás diákoknak pedig 5 óra közösségi szolgálatot számítanak be, ha részt vesznek a szemétszedésben.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: