A jövőd a tét

  • november 14, 2017
  • Oktatás
  • A jövőd a tét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pályaválasztási kiállításra várták a felvételi előtt álló tanulókat a bajai Turisztikai Központba kedden. A hetedikes és nyolcadikos diákok az összes elérhető szakmacsoportot megismerhették. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal rendezvénysorozata a fiatalok és a szülők döntését szeretné megkönnyíteni.

Szakközépiskolák, gimnáziumok, főiskola, egyetem és több munkáltató is készült tájékoztatóval a szakmák börzéjére. A Türrös diákok látványos robotbemutatóval várták a jelentkezőket.

Felső Tímea, tanuló, Bajai SZC Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma
„Mindegyiket elemenként rakjuk össze, különböző kisebb-nagyobb elemekből, ezeket videókból vagy saját elképzelés szerint építjük meg őket.”
A Jelkysek kézügyességüket mutatták meg az érdeklődőknek. Az egyik asztalnál például divatos frizurák készültek.

Szuszics Patrik
„Édesapámmal találtuk ki közösen és azóta bennem van ez és nagyon megtetszett a szakma. És most milyen frizura készül, ez milyen technika? Sima átmenetet fogok csinálni nullásról, dupla nulla, ami bőrből készül.”

A fiatalok közül sokan még a középiskolában is tanácstalanok a pályaválasztás terén, de persze van olyan tanuló is, aki már nyolcadikosként konkrét tervvel vág neki a továbbtanulásnak.

Tóth Viktória
„Először megyek cukrásznak, aztán leteszem az érettségit a cukrászattal együtt, utána megyek tovább lakberendezőnek és grafikusnak.”

A szervezők minden évben hirdetnek egy rajzpályázatot „Az én szakmám, az én jövőm” címmel, amelyen a dobogós helyeket az idén a Sugovica iskola diákjai nyerték el. Az első helyezett, a nyolcadikos Mihálovics Panna egy fotóst rajzolt le, nem véletlenül.

Mihálovics Panna
„Szegedre szeretnék menni, művészeti pályára. És mennyire lesz nehéz a felvételi? Elvileg írásbeli felvételi nem lesz, de szóbeli igen, és nagyon kemény az iskola, úgyhogy készülni kell rá.”

Az első pályaválasztási kiállításokat a kilencvenes években tartották a megyében. A szervezők szerint fontos, hogy a gyerekek naprakész információkat kapjanak.

Kollár Péter, foglalkoztatási főosztályvezető, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
„Nagyon dinamikus, gyors fejlődés jellemzi a foglalkoztatási ágazati csoportokat, legyen az fizikai, vagy szellemi munka, mindig változnak a kihívások és a feltételrendszerek.”

A börze megnyitóján Baja alpolgármestere elmondta, a szülőknek is nagy szerepe van a megfelelő hivatás megtalálásában.

Csubákné Besesek Andrea, alpolgármester, Baja
„Munkaerő kereslet van mindenfelé és itt találkozhatnak azzal, hogy melyek a hiányszakmák, most érdemes olyat választani, amilyen szakmából hiány van és akkor ha ezeket megtalálják, akkor biztos vagyok benne, hogy nagyobb eséllyel maradnak Baján, hiszen számunkra az a fontos, hogy megtartsuk a fiatalokat.”

A nyolcadikos diákoknak februárig kell eldönteniük, hogy hova adják be a végleges jelentkezést.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: