Lesz mit a bográcsba tenni
Elegendő magyar hal lesz az év végi ünnepekre. Szakemberek arról számoltak be, az idei édesvízi haltermelés mintegy 19 ezer tonna lehet. Hazánkban elsősorban pontyot keresnek a vásárlók, de egyre népszerűbbek a kevésbé száraz húsú, szálkamentes halak is.
Az ünnepi menü elengedhetetlen kellékéről mesél az egyik helyi halbolt tulajdonosa. Kovács György elmondta, míg országos szinten alacsony az éves halfogyasztás mennyisége, addig Baján és környékén szinte hetente kerül valamilyen halétel az asztalra. Karácsonykor legtöbben tradicionális recept alapján főzik a halászlevet, ennek ellenére mindig akadnak szokatlan rendelések – folytatta a tulajdonos.
Kovács György – tulajdonos, Halért Bt.
„Vannak különleges kívánságok is, a vevők szeretnek vegyes halat vásárolni, egy- egy csukát, harcsát, néhány törpeharcsát, vagy kárászt a halászlébe. Egyéni recept alapján készül, mindenkinek megvan, hogy ki miből szereti elkészíteni. Igyekszünk a vásárlóknak biztosítani mindent, amire igény szokott lenni.”
A haltelepen számtalan különböző fajtából választhatnak a vásárlók, a hagyományos harcsától kezdve a különlegesebbnek számító kecsegén át, egészen a díszhalakig. Utóbbi ritkán kerül az ünnepi asztalra a bajaiak többsége ugyanis főleg pontyból főzi a halászlevet.
Hardy-Horváth Mária
„Általában pontyot. Amikor az édesanyám csinálta kislánykoromban, mondjuk ő másképp készíti, mint a bajai halászlevet, ő mindig pontyot hozott haza.”
Kovács György hangsúlyozta, a közhiedelemmel ellentétben nem minden halbolt emel árat az ünnepek előtt. Halból tehát lesz elég az ünnepekre, a közkedvelt gyufatészta azonban nem minden esetben lesz megtalálható a boltok polcain. Az egyik helyi tésztaüzem ugyanis arról számolt be, váratlan munkaerőhiány lépett fel a vállalkozáson belül, így várhatóan kisebb mennyiségben tudják majd előállítani a népszerű tésztafélét.