Tapasztalatok és eredmények a gyógyászatban

  • április 13, 2018
  • Egészségügy
  • Tapasztalatok és eredmények a gyógyászatban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Baján tartották éves szakmai találkozójukat a dél-magyarországi gyermekorvosok. A szakmai ülésen a legújabb kutatási eredményekről és gyógymódokról tartottak előadásokat a szakemberek. Az ötödik gyermekgyógyász fórumra Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek a résztvevők.
A Szent László ÁMK óvodásai színes műsorral kedveskedtek a gyermekorvosoknak a pénteki konferencia megnyitóján. A Bácskai Kultúrpalotában a szakterület legnevesebb képviselői tartottak előadásokat. Dr. Katona Márta a szívműtétekről és az operáción átesett gyermekek gondozásáról beszélt. A szegedi gyermekgyógyászati klinika egyetemi tanára szerint az újszülött és csecsemő szívsebészet óriási fejlődésen ment át az utóbbi években, így a betegek nagy része korán operálható.

Dr. Katona Márta, tanszékvezető helyettes, SZTE Gyermekklinika
„A leggyakoribb az az úgynevezett lyukas szív, a kamrán vagy a pitvaron, ezek nagyon jól operálható betegségek, ezekkel a későbbiekben akár még élsportoló is lehet egy operált szívbeteg gyerek. Vannak komplexebb szívbetegségek, az úgynevezett egy kamrával világra jövő kisgyerekek, akiknek azelőtt semmi esélyük nem volt, hogy a csecsemőkoron túl éljenek.”

A gyermekklinika tanszékvezetője, Dr. Bereczki Csaba az öröklődő vesebetegségekről tartott előadást a szakmai találkozón. Mint elmondta, jelenleg 22 olyan géntípusról tudnak, amelyek a veleszületett elváltozásokért felelősek.

Dr. Bereczki Csaba, tanszékvezető egyetemi docens, SZTE Gyermekklinika
„A gyerekkori vesebetegségek nagy részének van genetikai háttere, most már a pontos tisztázásra is van lehetőség és egy csomó fölösleges diagnosztika és terápia kiváltható, hogyha tudjuk azt, hogy a genetika okozza a betegségek és nem egy szerzett immunológiai vagy egyéb ok.”

Az ülésen több szakterület esetében is elhangzott, hogy a kutatási eredményeket igyekeznek minél gyorsabban átültetni a gyakorlatba.

Dr. Károly Éva, osztályvezető főorvos, Bajai Szent Rókus Kórház
„A gyermekgyógyászatot illetően a neonatológia ami forrongásban van, tehát az újszülött ellátás, a csecsemőgyógyászat és a veleszületett anyagcsere betegségeknek a szűrése. Pillanatnyilag 26 anyagcsere betegséget tudunk szűrni, ez egy óriási szám, tehát újszülött korban már a betegségek megállapíthatóak egyetlen csepp vérmintából.”

A Bajai Szent Rókus Kórház ötödik éve rendezi meg az éves gyermekgyógyász fórumot, ahol az idén nyolc egészségügyi intézmény munkájába nyerhettek betekintést a résztvevők.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: