Biztonságban a vakáció ideje alatt is

  • július 10, 2018
  • Friss Hírek
  • Biztonságban a vakáció ideje alatt is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Javában tart a vakáció, júliusban a fél ország megkezdte a szabadságát. Ahhoz, hogy a melegben is biztonságos legyen a közlekedés érdemes néhány dolgot betartani. Klíma, gumi, hűtőfolyadék, ezekre mindenképpen figyelni kell mielőtt valaki útnak indul.

Ebben a bajai gumiszervizben is több lett a munka a meleg beköszöntével. Szamos Gábor szervizvezető elmondta: a szezon a nyári gumik felrakásával kezdődött, ezen már túl kell lennie az autótulajdonosoknak. A nagy melegben nemcsak gyorsabban kopnak a téli gumik, hanem többet is fogyaszt az autó és veszélyes a közlekedés is, hiszen így a fékút harmadával is megnőhet. De ez csak egy a fontos teendők közül-sorolta a szervizvezető.

Szamos Gábor, szervizvezető, SZAMI Gumiszerviz

Van több dolog, amit érdemes átnézni egy autón. Ilyen például az összes folyadék, ami található benne. Motorolaj, nagyon fontos, hogy ugyanazzal a motorolajjal legyen feltöltve, szintre legyen töltve. Ilyen például a hűtőfolyadék is, amit minden esetben ellenőriznünk kell, hogy megfelelő szintje van-e, ugye a nyári kánikulában nagyon fontos. És érdemes még megnézetni a fékfolyadékot is, hogy ne legyen belőle problémánk esetleg az autópályán.”

A légkondicionáló hőfokának beállításánál törekedni kell arra, hogy a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 foknál ne legyen több az eltérés. Továbbá az ablakmosó folyadékot is nyárira kell váltani. Ha a tél folyamán az ablaktörlő lapátokon a gumi elengedte magát, vagy megkeményedett, azokat is cseréljük le-sorolta a szakember. Minden esetben javasolják a keréknyomás ellenőrzését,főleg akkor, ha valaki autópályán közlekedik, a nagyobb tempó és a terhelés miatt ez különösen fontos. A sofőrök többsége tudja mi a tennivaló egy hosszabb út vagy nyaralás előtt, akár két, akár négy keréken indul útnak.

Balics Balázs

Hát ha már itt vagyunk és aktuális a gumiszerviz, akkor a gumikat mindenképpen átnézetjük, guminyomást illetve, hogy mennyi mennyire kopott, hogy érdemes e vele még elindulni egy hosszú útra. Láncot, láncfeszességet érdemes, illetve a fékeket.”

Mindezek mellett magunkra is ügyeljünk. Nagyon fontos a folyadékbevitel, mindig legyen egy üveg víz az autóban. Valamint tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy a lassabb reakcióidő miatt is biztonságosan meg tudjunk állni.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: