Egymás fazekából
A Bányai Júlia szakképző iskolában gasztronómiai képzés zajlik a héten. Az oktatásra a bajaiakon kívül kiskunhalasi és zombori diákok érkeztek. A program egy pályázat segítségével valósul meg, három tájegység ételspecialitásait és konyhai technológiáit ismerhetik meg a résztvevők.
Aratólevest készítenek a három iskola diákjai. Emellett más ételkülönlegességek is kerülnek az asztalra. A képzésen résztvevők az egy hét alatt naponta 35 főre főznek és terítenek, hiszen ez is a tananyag része. A program 2010 nyarán kezdődött és összesen 400 ezer euróból valósul meg. Ez az összeg magában foglalja a szükséges eszközök és alapanyagok megvásárlását, az utazást, a szállásköltségeket, a számítógépes szoftvereket, valamint az elméleti és a gyakorlati képzést. Feltétel volt továbbá az is, hogy az egymás intézményeiben tanultakat az iskolák építsék be a saját oktatási rendszerükbe. A képzés során a zombori látogatás után Baja a második állomás.
Virág Tibor – igazgató, Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola:
Diákok együtt dolgoznak, díszterítést láthatnak a kedves nézők, esetleg együtt főznek. A terítésen túl a felszolgálásban is tanulják egymástól mindazt a helyi sajátosságot, ami Zomborban a zomboriakat teszi érdekessé, Kiskunhalason a kiskunhalasiakat, és mi bajaiak is a híres vendéglátásunkat megpróbáljuk most itt közzétenni.
A zombori vendéglátóipari középiskola szakács oktatója azt mondja, hasznosnak bizonyul a három iskola együttműködése.
Sód János – oktató, Zombori Kereskedelmi és Vendéglátóipari Középiskola:
Érdekes az, hogy összehasonlítottuk a zombori és a bajai műhelymunkákat, és itten milyen a felszolgálás, vagy a pincérképzési részben volt a hangsúly itt Baján. Sok újdonságot láttunk, összehasonlítottuk a szerbiai szokásokkal, vagy a módokkal.
A diákok a nyelvi nehézségeken túllépve sokat tanultak egymástól.
Radó Zalán – tanuló, Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola:
Ott is főleg pincérkedtünk. Annyi, hogy ott egy-két dolgot máshogy raknak föl az asztalra, és hát ez volt benne furcsa.
A következő állomás októberben Kiskunhalas lesz, akkor mindhárom iskola diákjai ott oszthatják meg egymással tapasztalataikat. A program 2012. január 30-án zárul majd. Az egy hetes képzésekről minden résztvevő tanúsítványt is kap. A különféle tájegységek vendéglátósai is jól járnak, hiszen gazdagíthatják kínálatukat, és ennek előnyeit a vendégek is élvezhetik majd.
Aratólevest készítenek a három iskola diákjai. Emellett más ételkülönlegességek is kerülnek az asztalra. A képzésen résztvevők az egy hét alatt naponta 35 főre főznek és terítenek, hiszen ez is a tananyag része. A program 2010 nyarán kezdődött és összesen 400 ezer euróból valósul meg. Ez az összeg magában foglalja a szükséges eszközök és alapanyagok megvásárlását, az utazást, a szállásköltségeket, a számítógépes szoftvereket, valamint az elméleti és a gyakorlati képzést. Feltétel volt továbbá az is, hogy az egymás intézményeiben tanultakat az iskolák építsék be a saját oktatási rendszerükbe. A képzés során a zombori látogatás után Baja a második állomás.
01:37 – 01:58 – Virág Tibor
Diákok együtt dolgoznak, díszterítést láthatnak a kedves nézők, esetleg együtt főznek. A terítésen túl a felszolgálásban is tanulják egymástól mindazt a helyi sajátosságot, ami Zomborban a zomboriakat teszi érdekessé, Kiskunhalason a kiskunhalasiakat, és mi bajaiak is a híres vendéglátásunkat megpróbáljuk most itt közzétenni.
A zombori vendéglátóipari középiskola szakács oktatója azt mondja, hasznosnak bizonyul a három iskola együttműködése.
00:37 – 00:56 – Sód János
Érdekes az, hogy összehasonlítottuk a zombori és a bajai műhelymunkákat, és itten milyen a felszolgálás, vagy a pincérképzési részben volt a hangsúly itt Baján. Sok újdonságot láttunk, összehasonlítottuk a szerbiai szokásokkal, vagy a módokkal.
A diákok a nyelvi nehézségeken túllépve sokat tanultak egymástól.
01:51 – 02:05 – Radó Zalán
Ott is főleg pincérkedtünk. Annyi, hogy ott egy-két dolgot máshogy raknak föl az asztalra, és hát ez volt benne furcsa.
A következő állomás októberben Kiskunhalas lesz, akkor mindhárom iskola diákjai ott oszthatják meg egymással tapasztalataikat. A program 2012. január 30-án zárul majd. Az egy hetes képzésekről minden résztvevő tanúsítványt is kap. A különféle tájegységek vendéglátósai is jól járnak, hiszen gazdagíthatják kínálatukat, és ennek előnyeit a vendégek is élvezhetik majd.