
Diákok a bajai halászléről
A bajai általános iskolás gyerekek segítségét kérte a települési értéktár. A diákok egy kérdőívet töltöttek ki, ami a halászlé fogyasztásról, a vízi sportokról és a helyi szokásokról szólt. Az anonim válaszokból egy kiadvány készül a XX. Halfőző Fesztiválra.Az önkormányzati testület működését játszották el az iskolások a városháza dísztermében. A gyerekek közül sokan már jártak az egykori Grassalkovich kastélyban.
Rádai Míra, 7. osztályos tanuló, Sugovica Sportiskolai Általános Iskola:
Elmondták, hogy a polgármesteri hivatalban hogyan működik minden és nagyon jó volt, nagyon tetszett. -Korábban már jártál itt a városházán? -Hát talán még egyszer ismerőssel.
Az általános iskolások most a helyi értéktár munkáját segíthették. A kérdőív a vízi életmódról, a sportokról és a bajai halászléről szólt.
Dömény Örs, 7. osztályos tanuló, Sugovica Sportiskolai Általános Iskola:
Igen, szoktunk főzni, a pucolást általában apa csinálja, de én is néha megpróbálom, a halászlét meg együtt főzzük. -És halfőzőre szoktatok bejönni a városba? Igen, be szoktunk jönni minden egyes évben, nem csak a tűzijátékokra, hanem a programokra jönnek rokonok is, még Szerbiából is, mert a kereszt szüleim ott laknak és ők mindig átjönnek.
A Bajai Települési Értéktár kéthavonta ülésezik. Jelenleg a városháza épülete, a Halászati Mini Skanzen, a grillázstorta és a bajai halászlé szerepel a helyi értékek listáján.
Vedelek Norbert, elnök, Baja Települési Értéktár Bizottság:
Azon dolgozunk, hogy a fő vonalunk továbbra is a bajai halászlé, hungarikummá váljon. Jó úton haladunk ebben, két hónapja került be a nemzeti értéktárba, folyamatos tárgyalásokat folytatunk arról, hogy hogyan tudunk eljutni a hungarikummá válásig. Jó úton járunk, reméljük hamarosan arról tudunk beszámolni, hogy sikereket értünk el ez ügyben is.
A gyerekek válaszait összesítik, a kapott adatok pedig abba az ünnepi kiadványba kerülnek be, ami a XX. Halfőző Fesztiválra készül.