Helyi értékek

  • június 16, 2017
  • Hungarikum
  • Helyi értékek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A helyi értékeket kóstolhatták meg a bajaiak a városháza előtt csütörtökön. Baja várossá nyilvánításának 320. évfordulója alkalmából egy konferenciát szerveztek, amelyre ezúttal Hajdú-Bihar megyéből érkeztek vendégek. A délután során a hungarikum Debreceni páros is bemutatkozott.

 

 

Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója az intézmény fejlődéséről mesélt az érdeklődőknek a csütörtöki konferencián. Baja 320. születésnapja alkalmából Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére egy ünnepségsorozat indult a városban. A bajai Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a helyi kiválóságok az itt élők kulturális identitását erősítik.

Vedelek Norbert, elnök, Helyi Értéktár Bizottság

„Összegyűjtjük azokat az értékeket munkánk során, ami Baján egy kicsit kitekintve a környéken is fontos, kiemelkedő és közkinccsé válhat, ez a jövő záloga, hogy megőrizzük ezeket az értékeket. Ez lehet épített örökség, egy-egy személy munkássága, természeti értékek, nagyon sok mindent lefed ez. Ezeket gyűjtjük, rendszerezzük és megőrizzük a jövőnek.”

Az előadásokat követő kóstolón a helyi vállalkozók által készített házi kenyér, különleges zöldségkrémek, frissítő fröccs és a pálinka fogadta az érdeklődőket.

Dr. Munczig Dénesné, kulturális referens, Baja Város Önkormányzat

„A fő cél az, hogy a hungarikumokat és a helyi alapanyagból, helyi családok, helyi gazdaságok által készített helyi termékeket népszerűsítsük a bolti, illetve a multik által forgalmazott termékek helyett.”

A helyi települési értéktár bizottság nem csak a bajai termékeket és a halászlét népszerűsíti határon innen és túl, hanem a többi hungarikumot is szeretné megismertetni a bajaiakkal. A konferencia díszvendége ezért most Debrecen volt, akik saját büszkeségüket, a hungarikum Debreceni Párost hozták el. A recept a 19. és 20. század fordulóján alakult ki, az viszont a mai napig vitatott, hogy melyik hentescsaládtól származik. Kétféle húsból, eredetileg marhából és birkából készítették.

Jantyik Zsolt, elnök, Hajdú-Bihar Megyei Értéktár

„Mifelénk még a hatvanas években is inkább ettek marhát az emberek, mint disznót, de aztán a sertés ágazat fellendült. Mindenesetre a lényeg az, hogy kevert húsból van, jó fűszeresen. A budapesti piacoknak ez egy alapterméke volt és jéggel együtt töltötték be, hogy a vonaton nagy melegben se romoljon meg a termék, ezért volt olyan roppanós a debreceni páros kolbász.”

A finomságok sorát Inotainé Vincze Zsuzsanna grillázstortája koronázta meg, amit meg is kóstolhattak a vendégek.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólás lezárva.

%d blogger ezt szereti: